Comunicați, comunicați, comunicați. Orice, numai comunicați.

April 3, 2012

Azi am din nou chef de ciufuleală. În curând n-o să mai treceți în vizită pentru că ciufulesc prea des pe toată lumea, în loc să vă mângâi și să vă laud. Mda, greu la deal cu wedding planneri căpoși care nu știu că clienții se laudă, exclusiv. Dar n-o să am pace, domnule, n-o să pot lipi  geană de geană diseară până n-o să vă zic ce mi-am propus să vă zic acum.

Dragilor, drăguților, dar mai cu seama drăguțelor, țineți minte că nunta e ca un tango. Și, cum zice vorba, it takes two to tango. Nu știu dacă ați cochetat vreodată cu ideea de tango (cel adevărat, argentinian). Dacă da, știți despre ce vorbesc. Dacă nu, dar vreți, pot să vă zic eu un loc :D. În orice caz, urmăriți cu atenție clipul de mai jos.E o demonstrație de tango nuevo, deci nimic vintage. E frumos, o să vă placă GARANTAT. Ce să mai zic de muzică…

Acum să ne ștergem lacrima din colțul ochiului și băluța din colțul gurii și să trecem mai departe. Bun. Ce-ați constatat? Vă zic eu ce ați constatat, că tango nu merge fără comunicare. Cei doi parteneri trebuie să fie atenți unul la celălalt. Există un leader și un follower, adevărat, dar ambii sunt la fel de importanți în dans. Dansul nu există doar cu unul dintre ei. Ar fi poate, mai politic corect, să vă spun că la organizatul unei nunți e mai degrabă ca în street dance, dar o să fiu cinstită și o să vă povestesc despre realitate. Realitatea aia, în care atunci când se dă verde la organizat, în scenă intră puternic un lider. De obicei el este femeia, mireasa (pe dos ca la tango), dar asta nu e o regulă (cum nu e nici la tango). Ea preia frâiele și începe să facă liste. Să își imagineze cum o să fie, în ce mod o să se desfășoare ziua, ce tip de vulturi pleșuvi vor aduce verighetele spre altar și pe ce conga vor dansa primul dans. Și câteodată, în elanul ăsta al lor, leaderii uită că followerii sunt la fel de importanți ca ei. Și că ei trebuie să fie în echilibru, în armonie. Dansează amândoi tango, iar nunta e la fel de importantă pentru amândoi. Tango nu are solist. Și uite așa ne trezim cu persoane care vor să facă nunta într-o veche hală industrială, fără să țină cont că cealaltă persoană nu vrea să își asume asemenea riscuri…stilistice. Plus că e, să zicem, mult mai familistă și mai puțin egoistă și chiar își dorește ca străbunica să stea pe un scaun și nu pe un balot de sârmă vopsită verde fosforescent. Sau că face deja planurile legate de ce hotel de cinci stele să contacteze, fără să țină cont că cealaltă persoană își dorește foarte tare o nuntă în aer liber. E foarte greu să păstrezi echilibrul unui cuplu atunci când din afară vin tot felul de voci experte, care știu deja ce și cum se va întâmpla. E foarte ușor să ajungem să trecem tocmai peste partenerul nostru de tango din dorința de a răsturna audiența cu roțile în sus, sau încercând din contră, să ne scufundăm într-un confortabil anonimat. Vorbesc în metafore, îmi plac foarte mult, dar trag speranța că ce spun este totuși ușor de înțeles.

Mi-e teamă că v-am pierdut în artisticăreli. Uite aici un alt dans, mai puțin regizat, care s-ar putea să vă aducă mai aproape de ideea mea :):

Dragii mei, fiți egoiști în fața oricui vă doriți și mai ales în fața oricui vă permite istoricul relației (e foarte relevant cum v-ați ,,crescut” părinții în acest sens, de exemplu – mai atașați, mai încrezători, mai sensibili, mai altruiști, mai înțelegători…), dar nu fiți egoiști (și mai ales egoiste) în fața persoanei cu care intenționați să petreceți o viață întreagă, doar de dragul unei petreceri. Are tot atâtea drepturi să aibă dorințe legate de acest eveniment ca și voi, chiar dacă poate nu și le exprimă așa zgomotos. Chiar dacă voi sunteți leaderul în cuplul vostru de tango, trebuie întotdeauna să fiți atent/e la follower. Să-l protejați, să-l inspirați, să-l ascultați și să învățați lucruri noi de la el. Sau de la ea. Și să acceptați că are, poate, o viziune diferită asupra lucrurilor sau o relație diferită cu familia sa comparativ cu a voastră.

Vorbiți, comunicați, ajungeți la vocea comună, la lucrurile care vorbesc despre voi, voi amândoi. Mențineți echilibrul și dansul o să fie minunat.

Fotografia zilei (un leader care știe ce vrea dar care, judecând după restul fotografiilor, păstrează echilibrul cu followerul :) ):

Credit foto: David Postatny Photography

SHARE THIS STORY
COMMENTS

e super videclipul!

ADD A COMMENT