Cele 10 porunci

April 26, 2013

Iartă-mă, părinte, sunt pe cale să păcătuiesc din nou. Încă o blasfemie pentru mine, mulțumesc, sărumâna, câte mătănii am de făcut?

Că eu nu mă gândesc acum la cele zece porunci biblice, ci la zece reguli care ar trebui nu neapărat învățate, dar măcar înțelese și apoi uitate (ca orice reguli care se respectă) de către oricine care începe să plănuiască o nuntă.

1. Nu POȚI și nu E NORMAL să mulțumești pe toată lumea. Nu vei reuși, oricât de mult vei încerca să mulțumești pe toată lumea. Persoanele care sunt în general nemulțumite vor rămâne nemulțumite pentru că oricât de mult te-ai strădui, nu vei reuși să le oferi tot ce cred ele că li se cuvine. Niciodată. Iar tu vei rămâne nemulțumit și frustrat mult timp după eveniment pentru că tu nu ai obținut nici pe departe ceea ce ai dorit tu să obții, străduindu-te atât de mult să îi mulțumești pe alții. Care NU pot fi mulțumiți, reține asta și crede-mă pe cuvânt, este o misiune imposibilă, fără șanse de reușită. Condamnată. E aproape singurul lucru din lumea asta de care sunt sigură.

2. Viața ta NU depinde de ce se întâmplă la această nuntă. Da, este un eveniment foarte important. De care vei uita probabil după ce vei avea primul copil (dacă nu l-ai avut deja, ceea ce probabil te face din start un planificator mai relaxat – sau mai ocupat, în funcție de vârsta copilului). Fericirea ta în cuplu și sănătatea ta nu depind de câți nori sunt pe cer în dimineața aia și nici de componența florilor din buchet. Nici măcar de verighetă (trust me, o poți înlocui când/dacă te plictisești de ea, nu lăsa pe alții să spună altceva). Da, zic exact ceea ce pare că zic, oricât de scandalos ar părea. Oamenii (inclusiv tu, probabil) își fac prea multe probleme de care nu au nevoie, când ar trebui doar să aleagă niște lucruri care le fac plăcere. Lor. Mai ales lor. Și să fie ultra happy că organizează The Party! Am văzut atât de des că sentimentul principal pe care-l văd la oamenii cu care mă întâlnesc e îngrijorarea în detrimentul fericirii radiante, că sunt…îngrijorată! Dacă petrecerea asta vă supără mai mult decât să vă fericească, uitați de ea și mergeți într-o vacanță în locul ei!

3. Trebuie să fii MULȚUMIT cu alegerile tale. Nu răscoli internetul în căutarea de idei mai bune, dacă îți place deja una. Nu căuta un furnizor similar la un preț mai bun după ce ai semnat deja un contract. Nu te uita după fotografii mai frumoase după ce ai stabilit deja sesiunea foto de logodna. Nu scotoci orașul după macarons mai gustoase doar ca să te asiguri că nu se compară niciunele cu ale tale. Nu TREBUIE să ai o petrecere tematică dacă nu îi înțelegi sensul și nu îți dorești cu adevărat una. Nu te proba de zece ori cu voalul doar ca să te autoconvingi că ai fi putut găsi unul mai lung. Bucură-te de petrecerea ta, dansează, bea, mănâncă, pupă-te și râzi. Ia-ți prietenii în brațe, mergi la toaletă normal (se poate, indiferent ce rochie ai, atâta vreme cât e fabricată dintr-un material textil). Dacă-ți iese o șuviță din coc, prinde-o la loc, sau dă-o după ureche. S-ar fi întâmplat oricum, indiferent ce coafură ai fi ales. Dacă te doare capul, ia o pastilă, nu e prima durere de cap pe care ai avut-o și n-o să fie nici ultima (dacă n-ai, am eu. Dacă eu nu sunt acolo, cineva trebuie să aibă, doar întreabă). Nu face din nunta ta o teză de doctorat. Nu aștepta note și critici sau aprecieri.

4. Evită să ceri opinia prea multor oameni. E greu să te hotărăști ce vrei tu, chiar vrei să afli ce vor zece persoane și să le mulțumești? Citește din nou porunca 1. E suficient de greu să te mulțumești pe tine, chiar vrei să îți bați capul noaptea cu ce culoare îi place prietenei tale și cu comentariul verișoarei despre tortul pe care n-ar trebui să-l faci alb, ci negru, că așa se poartă? Nu mai bine citești o carte bună? Chiar vrei să treci prin asta de fiecare dată când contractezi un furnizor sau alegi o rochie?

5. Nu ai cum să controlezi totul. Nu te autoprograma în așa fel încât să faci o criză de nervi când ceva nu se va întâmpla așa cum ai crezut tu că se întâmplă, consolându-te cu un ,,eram sigură!” zis în barbă și nervi în suflet că deh, ,,numai mie mi se putea întâmpla”. Nu te pregăti pentru un dezastru, dacă el nu se va întâmpla, îl vei fabrica. Nu ai cum să controlezi o pană de cauciuc. Nu ai cum să controlezi dacă plouă sau dacă nu (și dacă nu ai bani să faci două planuri, va trebui să accepți că e posibil ca lucrurile să nu fie cum ți-le-ai reprezentat). Nu poți să controlezi ce nuanță are în săptămâna aia nu știu ce floare obscură din buchet. E posibil ca din tot felul de motive ea să fie altfel decât a creat-o mintea ta înainte ca ea să existe. Nu e o dramă, crede-mă, e O AMĂRÂTĂ DE FLOARE NEVINOVATĂ. Cu petale, sepale, stamine și naiba știe mai ce (zic bine? :))) ) Floarea aia din buchetul tău o să fie cam ultimul lucru care ar trebui să conteze în ziua nunții tale. Nu poți să controlezi în niciun caz percepțiile altora. Trebuie să accepți faptul că mințile nu se pot citi nici în ziua de azi, în ciuda progresului tehnologic și medical – și că ce ție ți se pare într-un fel, unei mici rotițe din angrenaj e posibil să i se pară altfel. Asta nu e niciodată o nenorocire pentru că invitații tăi au de asemenea percepții proprii și vin la eveniment cu minți curate, de bebeluș inocent. Ei nu vor ști nciodată că între scaune ar fi trebuit să fie 15 cm și sunt 13. Niciodată. Că placecard-ul trebuia să fie înclinat spre dreapta și e înclinat spre stânga. Că paiele erau planificate să fie puse pe bar la 10.00 si nu la 10.16.
S-ar putea să fie o furtună năpraznică în ziua aia. O să fie ACEA furtună pe care n-o s-o uiți niciodată și te asigur că va fi mult mai memorabilă decât soarele pentru care te-ai rugat înainte de culcare în fiecare zi. Furtuna aia n-o să te facă nici mai scundă, nici mai grasă, nici mai proastă și (cel mai important) nici mai puțin iubită. Nicio persoană din cele invitate de tine nu va pleca acasă pentru că e furtună. Mâncarea va avea același gust. Băutura același efect. Artiștii o să cânte exact la fel, tortul o să fie la fel de înalt. Preotul o să vrea la fel de mulți bani. Soțul tău va arăta la fel pentru tot restul vieții voastre și copii vor semăna cu voi îndiferent câtă apă pică pe metru pătrat în ziua nunții voastre.
Și crede-mă, orice ți-ar spune alte firme care încearcă să vândă servicii, la nunți nu prea se întâmplă DEZASTRE. La nunți nu prea se întâmplă alte lucruri care nu ți s-ar întâmpla în mod normal, într-o zi obișnuită. Să te prindă ploaia, să sughiți, să strănuți, să întârzii, să te împiedici. Nu să se prăbușească clădirea, nu să ia foc perdelele, nu să explodeze mâncarea, nu să fie răpit dj-ul. Nu să pice un elicopter peste mese. Astea chiar nu se întâmplă. Și dacă chiar s-ar întâmpla, nu ai putea face absolut nimic ca să le previi. Și oricum ați deveni celebri, look at the bright side of it.

6. Simțul umorului este acum cel mai mare prieten al tău. Nu uita de el, ține-l aproape, îmbrățișează-l strâns, mulțumește-i că există. Apoi fă asta și cu tipul ăla cu care vrei să te măriți. Și nu uita că ăsta este scopul călătoriei, nu dimensiunea ringului de dans.

7. Nu toată lumea și-a pus în minte să te enerveze. Știu, așa poate părea. Doar ai spus atât de clar anumite lucruri și totuși oamenii ăștia par a nu pricepe. În ciuda a ceea ce ți s-ar putea părea, cei pe care i-ai angajat vor, în marea lor majoritate (sper!!!) să te mulțumească. Pe lângă câștigul financiar, asta e cea mai puternică motivație a lor. De aia s-au apucat de meseria asta și nu de publicitate, presă, fotografie de produs, cadouri corporate. Dacă tu ești fericit/ă, așa sunt și ei. Dacă nu ești fericită, de multe ori doare și ei nu se plâng, pentru că nu e jobul lor să se plângă, ci să facă lucrurile să se întâmple cum-necum.

8. Nu îți face griji care nu merită atenția ta. Sigur că trebuie ca rochia să-ți vină ca turnată, e vital să te simți bine în ea. Șigur că trebuie să-ți fie drag buchetul și mai ales e important să te simți bine cu coafura și cu machiajul. Trebuie să-ți placă mutra fotografului, e cam nasol dacă ți se pare un nesuferit. Evident, trebuie să-ți pese, să te intereseze și să faci alegerile pe sufletul tău și al lui. Cum spuneam, e un act de comunicare, nu-l faceți impersonal, ăsta e momentul în care o să ai o petrecere imensă și superbă pe placul tău, iar lumea se va roti pentru câteva ore numai în jurul tău. E al naibii de mișto! Dar nu-ți bate foarte mult capul cu designul barului de fructe. Persoanele alea care îl fac nu sunt la prima tăiere de ananas. Crede-mă, habar nu am cum a arătat barul de fructe la nunta mea. Mama mi-a spus că s-au mâncat multe fructe, eu habar nu am unde a fost barul (deși era undeva în space planning) și cât de mirobolant sau îngrozitor a fost. Eu am fost mirobolantă și așa au fost si celelalte fețe din jurul meu. Mi se rupe COMPLET în acest moment dacă barul de fructe a fost un real succes sau doar un figurant în piesă la nunta mea și cred sincer că e o opinie care face parte din majoritatea opiniilor fostelor mirese, actuale soții. Barul de fructe este o metaforă, el poate fi la fel de bine multe alte lucruri pentru care tu îți faci acum extrem de multe griji.

9. Nu-ți subestima invitații. Sunt oameni maturi, majoritatea trecuți de 25 de ani. Se descurcă. N-ar fi pentru prima oară când își rezervă un hotel sau iau bilete la tren. Știu, tu vrei să fie totul bine pentru că vin la nunta ta, nu se duc în sejur la Neptun. Dar nu crezi că ar fi cazul să-și facă și ei câteva griji despre cât de fericit/ă vei fi tu în ziua aia și mai puține despre cine are grijă de ei? Nu discutăm despre copii abia scăpați de la creșă peste care poate da o mașină într-o secundă de neatenție. Sigur, dacă ai mulți vegetarieni la nuntă trebuie să ai suficientă considerație cât să comanzi o alternativă vegetariană la meniu. Ai peste 10-15 copii invitați? Ar fi foarte drăguț (și util) să angajezi pe cineva separat pentru entertainmentul lor, care să-i țină ocupați și fericiți. Asta arată că știi pe cine ai invitat și că ți-ai dat interesul să fie o petrecere reușită pentru toată lumea. Dar nu te frământa noaptea că oamenii nu vor găsi calea către nuntă, că nu vor ajunge niciodată înapoi acasă, că vor rămâne plângând pe o bancă în parc sau vor muri de foame pentru că nu au reușit să găsească un restaurant a doua zi după nuntă. OAMENII SE DESCURCĂ. Întotdeauna.

10. Amintește-ți în fiecare zi ca NU iei parte la o competiție și nici nu dai un examen. Lumea va continua în același fel după răsăritul soarelui din dimineața nunții tale.

Citește cele 10 porunci la cel puțin șase luni după nuntă. Știu, acum ți se pare că sunt o persoană rece și nepăsătoare, poate chiar răutăcioasă (încep să mă obișnuiesc cu ideea că e o trăsătură de caracter dominantă). O să ai altă părere după ce demonul nunții va fi exorcizat și se va duce și va bântui altă biată făptură altădată atât de liniștită și zâmbitoare.

Și nu, dacă crezi că acest post e scris cu dedicație, crede-mă că NU e cazul, pe el scrie clar cu litere de-o șchioapă ,,mireselor din lumea-ntreagă”.

Acum, sincer, chiar crezi că tipa din imaginea asta plânge pentru că frezia aia din buchet trebuia să fie fucsia?

Ina-Silviu-09

Credit foto : Marian Cristea Photography

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT