Cum aruncă oamenii atâția bani pe o …nuntă?!

May 1, 2013

Asta îmi șuieră printre dinți mulți prieteni (evident, necăsătoriți) când în sfârșit al treilea pahar de vin scoate din ei o opinie sinceră.

,,Nunta asta costă cât un Mini Cooper!”.

,,Cu banii ăștia dai avans la o casă!”

,,Dacă aș avea 20.000 de euro mi-aș deschide o super afacere în loc să-i arunc pe o nuntă!”

Pentru a mia oara, for god’s sake! Infim de puțini dintre oameni au efectiv banii ăștia și au de ales ce să facă cu ei! Iar daca îi au, cu siguranță au și altii pentru mașini, afaceri și vacanțe. Altfel, nunta e o ocazie unicat în care pot primi cadou o petrecere mare în care pot fi în centrul atenției și se pot bucura de o grămadă de lucruri pe care vă asigur că și le doresc (cel puțin clienții mei), pentru că este cadou de la invitați, conform unei cutume vechi de când lumea care încă stă în picioare și sincer n-o văd plecând nicăieri prea curând.

Făcând abstracție de faptul că banii ăstia nu-s ai cuiva, de cheltuit, ci ai comunității, care se ocupă de un obicei, și ca să vă răspundeți, totuși, la întrebarea generală de ce se cheltuiesc atâția bani pe o nuntă, ar trebui mai întâi să vă uitați în oglindă și să vă răspundeți următoarelor întrebări – de ce dau oamenii mii de lei pe o piesă de îmbrăcăminte, pe o cârpă, practic? De ce dau oamenii multe zeci de mii de euro pe o mașină când ar putea merge bine-mersi cu un Logan second? De ce dau femeile sute de lei pe un produs de make-up de 5 ml? De ce dau bărbații (și nu numai) mii de lei pe un nenorocit de telefon mobil care oricum mai mult le complică viața decât să le-o simplifice? De ce ne trebuie televizoare (mai) mari? De ce facem credite aberante pentru un apartament nou? De ce stăm la hoteluri cu stele de stele în loc să dormim într-un motel care-și face treaba just fine?

Pentru că asta e realitatea în care trăim. E o societate care se învârte în jurul banilor, în jurul valorilor materiale. Nu trăim pe baza de troc și zâmbete și nici nu suntem modești. Cei mai scandalizați dintre scandalizați petrec mai mult de zece ore pe zi într-un birou pentru o anumită sumă de bani. Își consumă viața făcând zilnic același drum, tastând aiurea în fața unui monitor, alergând după obiective lipsite de valoare reală. Și nu pentru că sunt nebuni sau proști, ci pentru că așa funcționează lumea în secolul 21. E un adevăr celebru și banal. Noi, toți, vrem tot timpul să avem, din ce în ce mai mult. Niciodată nu e suficient, când avem atâtea și atâtea opțiuni. Și vrem să fim în centrul atenției. Cine spune că nu a vrut niciodată să fie în centrul atenției minte cu nerușinare sau se minte pe el cu nerușinare. Sau e o excepție de la regulă, care o confirmă. Cu toții ne dorim în secret să avem o lumină mare de reflector la un moment-dat pe noi, fără să fie nevoie să facem neapărat ceva nemaipomenit, să vorbim în public sau să urcăm pe o scenă. Cu toții vrem fotografii frumoase cu noi, pentru care în alt context nu am plăti.

Înainte de a pune această întrebare, ar trebui să vă răspundeți altor sute de întrebări. Pentru că problema e aceeași. Și înainte să-mi mai dați încă un exemplu cu prietenul care s-a căsătorit în secret la Vegas (râdeți, râdeți, dar știu vreo 4-5 cazuri și mereu mi se dau exemplu), poate ar trebui să vă întrebați de ce s-a căsătorit la Vegas și nu la sectorul 6. A fost emoția mai puternică acolo? Tipul care i-a întrebat diverse a fost mai amabil? A costat mai puțin? Înseamnă ceva Vegas-ul pentru ei, e un loc iconic? Ok, I got it, nu le-a dat nimeni cadou o petrecere, dar atenția e tot acolo prin simplul fapt că oamenii, alții, discută despre asta. Majoritatea oamenilor pe care-i știu nu și-ar permite, în primul rând, să meargă la Vegas, nici măcar în vacanță. Și fac și ei ce pot – în general o petrecere undeva lângă București, cât mai pe gustul lor cu putință. Pe bune, mi se pare mai ostentativ să faci un gest de genul secretly married in Mexico City decât o petrecere de nuntă, fie ea plătită (total sau parțial) din banii primiți cadou de la invitați. Motivul pentru care oamenii organizează petreceri de 20.000 de euro este tocmai ăla că NU AU BANI SĂ SE DUCĂ LA VEGAS. Și atunci aleg calea clasică – alături de părinți, alături de prietenii de-o viață (care sunt mai mulți decât ai crede), alături de colegi de serviciu, alături de vecina de la doi.

Iar eu vă spun cu toată sinceritatea de care sunt capabilă – dacă aș fi avut vreodată banii cu care s-a plătit nunta mea, probabil că aș fi preferat să fac altceva cu ei. Dar nu i-am avut. Și nici clienții mei nu îi au. E un efort comun, al celor din jur (în medie 100-120 de persoane), de a le oferi acest eveniment. Sigur, e o chestiune balcanică, în alte țări se oferă cadouri pentru casă nouă, din magazine specializate, cadouri pe care ei le aleg în avans. Poate că e mai corect așa. Poate că oamenii n-ar trebui să cheltuiască bani pe care încă nu îi au pe o petrecere, mizând pe faptul că petrecerea se va plăti de la sine. Dar înainte să ridicați probleme de echilibru mental și cheltuieli iraționale și să vă întrebați de ce sunt alții răi și voi sunteți buni, alții isterici și voi normali, mai gândiți-vă puțin la voi și la hainele de designer, mașinile de care nu aveți, de fapt, nevoie, gadgeturile și mesele la restaurante exorbitante – cu cel mai cool chef și mobilă antică restaurată – și întrebați-vă de ce faceți toate aceste cheltuieli. Gândiți-vă cam câți bani cheltuiți anual pe toate aceste lucruri. Nu mai zic într-o viață (că așa ar fi corect, nunta cel puțin teoretic se întâmplă o singură dată în viață). Și atunci o să aflați și răspunsul la întrebarea voastră. Că e foarte simplu – în principiu pentru că oamenii asta vor să AIBĂ sau să EXPERIMENTEZE.

Pentru furnizori (așa cum sunt eu), ăsta este un business. Așa cum pentru ownerul unui restaurant vânzarea de alimente gătite cu har și prezentate frumos, într-o locație interesanta, e un business care îi permite să vânda alimentele respective la un preț care depășește cu mult pe cel al materiei prime. Niciun secret. Da, sigur, sunt unii care încearcă să profite de context și să vândă aer pe bani mulți, dar sunt și mulți oameni care oferă servicii de calitate care costă pentru că sunt de calitate. E la fel ca orice altceva din realitatea contemporană. Nu e nici mai bine și nici mai rau. Singura care e diferită și care atrage atâta atenție este dimensiunea. Dar luați în calcul faptul că se întâmplă o singură dată, nu anual sau bianual și nici măcar o dată la zece ani și abia atunci veți avea proporția reală și veți putea face o comparație corectă cu alte lucruri pe care oamenii dau bani.

O nuntă – și organizarea ei – este o călătorie pe care majoritatea oamenilor și-o doresc. Nu e nimic în neregulă să nu ți-o dorești și e frumos dacă chiar poți să te ridici deasupra unor plăceri frivole, până la urmă, dar n-ar trebui să-i judeci pe alții înainte de a face o analiză sinceră și dură a propriului comportament zilnic.

Mie mi se pare mult mai frumos să investești în momente pe care le trăiești decât în obiecte, tehnologie sau altceva. Sigur, e o opinie care nu are valoare absolută, pot accepta și alte opinii. Dacă s-ar putea, lipsite de judecăți și prejudecăți, mulțumesc frumos.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT