Când e mai ieftin să ne apucăm de plănuit nunta?

March 4, 2015

Realizez zilele astea un lucru – că-s oameni care vor să organizeze nuntă pe ultima sută, gândindu-se că vor prinde oferte last-minute și gândindu-se că nu vor să se complice oricum.

Lor le las privilegiul de a privi un pic in interiorul minții mele – lucru care o să-i ajute, poate, să înțeleagă de ce nu e bine nici prea devreme, dar nici prea târziu. Și să prindă puțin din psihologia furnizorilor.

Într-adevăr, nu recomand să vă apucați de plănuit nunta cu 2-3 ani înainte – și motive-s multe. Mulți furnizori nu au deschis încă listele și nu vor vrea să facă contracte atât de devreme. Pe lângă că e greu să-ți dai seama cum evoluează piața și care va fi prețul corect pentru serviciile tale peste 2-3 ani de acum încolo, e și greu să-ți iei angajamente pe termen atât de mare. Așa multe lucruri se pot întâmpla, că nu vrei să-ți asumi asemenea perioade. Eu una nu mi le asum și cred că-s mulți care gândesc ca mine. Termenul maxim de la care încep să semnez contracte este de un an și jumătate înainte de data nunții.

Apoi – nici lăsatul pe ultima sută nu prea e sfârâială. Pe de o parte nu vei găsi date disponibile în locuri care să-ți placă. De fapt, nu vei mai găsi date disponibile nici măcar în locuri care nu-ți plac! Va trebui să te mulțumești cu duminici sau cu un weekend la întâmplare, la marea plesneală, care va depinde prea puțin de dorința ta. Sau să umbli după dispense pentru nuntă-n post pe la mitropolii/episcopii (din nou, leneșul mai mult aleargă). Apoi va trebui să te mulțumești cu furnizorii potriviți pe bugetul tău care-s și ei încă disponibili în ziua respectivă. Nu e imposibil, dar asta nu-ți va face viața mai ușoară, ci mai grea.

Cât despre reducerile de ultim moment – eu tind să apreciez încărcătura neprevăzută drept riscantă pentru celelalte evenimente la care deja lucrez. Voi avea mai mult de muncit, nu mai puțin, iar identificarea anumitor furnizori s-ar putea să-mi dea bătaie de cap mult mai multă decât dacă am fi început să vorbim acum un an. Deci în mintea mea apariția unui nou proiect care are caracter urgent înseamnă, poate, cost suplimentar – și nu redus… Munca mea e mai multă și mai intensă dacă e limitată la două -trei luni, spre diferență de cea cu clienții care mă contractează din timp – și unde am luxul de a planifica taskurile relaxat, având timp să analizez ofertele și disponibilitățile, făcând așadar recomandări potrivite mănușă fără să sărim calul bugetar.

Reduceri s-ar putea să obțineți de la anumiți furnizori pentru evenimente de duminică și pentru date în post (dar fiecare are propriile reguli legat de acordarea acestor eventuale discounturi). De asemenea, exista posibilitate sa obtineți discount de early booking (poate o oferta încă valabilă a sezonului trecut) mai degrabă, decât de late booking.

Așadar luxul de a vă pregăti târziu costă în general mai mult – ca orice lux. Necesită relaxarea necesară luării rapide de decizii. Necesită încredere maximă în ce-ți spune organizatorul/plannerul/spiridușul/trollul. Necesită capacitate din partea ta de a ,,sări” legat la ochi (fără să ceri x oferte din y părți și dând răspunsuri fulger).

Nunțile organizate rapid sunt de multe ori mai frumoase și mai emoționante decât cele pregătite pe îndelete. Dar necesită nervi tari și un buzunar ceva mai generos. Dacă le aveți pe ambele – by all means…:). Dați un semn, nu s-a pus încă lacăt pe 2015! :)

Și ca să răspund la întrebarea din titlu – cel mai ,,ieftin” (a se citi eficient) este să începeți pregătirile cu 12-15 luni înainte de nuntă.

Fotografia zilei (not so much planning required):

10955754_10153024323969323_506780697109503031_o

 

Credit foto: Fix Foto

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT