Puterea unui trend (nunțile în aer liber)

January 18, 2016

La un calcul scurt, din 30 cereri de ofertă primite de The Wedding Styler, cam 27 conțin următoarea propoziție, sub o formă sau alta – ,,nu ne dorim o nuntă clasică, cu x și y lucruri, ci vrem ceva mai nonconformist, pe o pajiște, în aer liber”.

În momentul în care majoritatea oamenilor care se căsătoresc doresc să aibă o petrecere în aer liber, acesta nu mai este nonconformism – ci, dimpotrivă, dorința de a se înscrie într-un trend.

Fiind un trend (——> cerere mare), marele dezavantaj este că în perioada aceasta locațiile care pot ,,adăposti” petreceri mai mult sau mai puțin în aer liber (majoritatea sunt de fapt într-un cort sau într-o incintă, dar au deschidere mai mare sau mai mică către un spațiu deschis verde) se ocupă primele. Alte dezavantaje sunt prețurile mari datorită aceleiași cereri mari. Pot să spun deja că cu foarte, foarte mici excepții locațiile din București și de pe raza Bucureștiului (40 km) nu mai au date disponibile în sâmbete în afara postului ortodox, iar unele dintre ele nu mai au nici măcar duminici sau date în weekenduri cu post. Deci este deja târziu pentru a planifica o asemenea petrecere, deși timp pentru organizarea propriu-zisă ar fi încă destul.

Înțeleg perfect motivația – am simțit-o pe pielea proprie în 2010, când căutam loc pentru nunta mea. La fel ca voi am simțit nevoia de a fi într-o grădină, de a beneficia de un spațiu cât mai deschis. Am făcut o alegere în acest sens (într-un an în care, din fericire, trendul era încă la început). Și a fost foarte frumos.

Dar acum, după toți acești ani care au trecut și în care am experimentat suficient cât să pot să-mi dau cu părerea, vreau să vă împărtășesc aceste gânduri care poate vă vor scuti de niște chinuri și decizii greu de luat.

1) Dacă vreți nuntă în aer liber, luați în calcul 2017. Pentru 2016 e destul de târziu. Dacă totuși trebuie să fie 2016, luați în calcul și o o soluție de distanță – mersul undeva departe unde există un asemenea spațiu, cu toate complicațiile care decurg (cazare, transport, stress suplimentar).

2) Faptul că petrecerea voastră va avea loc în aer liber va conta pentru o foarte scurtă perioadă de timp. Pentru – să zicem – 2-3 ore. Adică seara, atunci când primiți invitații. După ce se lasă noaptea, vor apărea și părțile negative – răcoare, vânt, umezeală, insecte, eventuale probleme cu decibelii, absența sau ineficiența climatizării, lipsa completă a peisajului în absența unor soluții de iluminat exterior foarte costisitoare. Petrecerea voastră va avea loc mai ales noaptea.

3) În poze arată mai bine decât în realitate. Nu vreau să dau cu bâta-n baltă și să zic că de fapt tot ce vedeți e mai frumos decât în realitate (uneori chiar așa este…). Dar în fotografii lipsește vântul. Lipsește arșița. Lipsește umezeala. Lipsește frigul. Lipsește chinul cu deplasarea invitaților. Lipsește roua de pe iarbă (sau e fotografiată romantic, lucru care o face să pară un avantaj). Lipsesc insectele – țânțarii, furnicile, păienjenii, gândăceii, zburătoarele etc. Lipsește faptul că cel mai probabil nu veți beneficia de bucătărie pe loc, ci de catering transportat în locație (nu e neapărat rău, poate fi un avantaj, dar este o problema în plus pe care trebuie să v-o puneți).

4) De multe ori se ignoră complet calitatea serviciilor oferite de locația respectivă pentru simplul fapt că are o grădină. Serviciile sunt cel mai important lucru pe care ți-l poate oferi locația respectivă, nu terasa. Nu toate locațiile în aer liber au servicii proaste, la fel cum nu toate locațiile în interior au servicii bune. De fapt majoritatea locațiilor, din păcate, au servicii mediocre și proaste. Dar nu ignorați aspectul gândindu-vă că este mai important să fie verde. De fapt, nu este…

5) Întrebați-vă sincer, dar foarte sincer, cât la sută din dorința voastră se datorează faptului că sunteți mari iubitori ai naturii și cât se datorează pozelor frumoase care circulă pe facebook. Gândiți-vă cât de mult ați luat în calcul cele scrise de mine mai sus și cât este impulsivitate generată de un trend.

Am scris multe materiale despre nunțile în aer liber – aici de exemplu– , dorind să echilibrez puțin situația și să ajut oamenii să înțeleagă că o asemenea nuntă înseamnă întotdeauna stress mai mult, efort logistic mai mare, necunoscute noi care intră în calcul și riscuri mai mari de incidente (căderi de electricitate, vreme nefavorabilă, temperaturi prea scăzute sau prea ridicate, insecte) pe care nu le veți putea, efectiv, controla – fie deloc, fie doar cu costuri suplimentare consistente.

Ce este cel mai important pentru petrecerea voastră nu stă în iarba pe care o veți vedea cel mult trei ore. Ci stă în prietenii pe care-i veți avea aproape – iar ca factori care țin de puterea voastră de decizie, cel mai important este să aveți entertainment de calitate și servicii bune din partea locației.

Nu încerc să vă transmit prin acest articol că nunțile în aer liber sunt nasoale. Departe de mine. Încerc doar să vă comunic că distracția și voia bună, relaxarea, nonconformismul, nu vin neapărat din cadrul natural pe care-l veți avea prezent la petrecere în măsură mai mare sau mai mică. Și încerc să vă rog să nu confundați fotografiile cu petrecerea. Și să gândiți realist, toate aspectele, înainte de a vă afunda într-un trend care vă va consuma resurse de tot felul.

Vă rog, gândiți-vă sincer de tot care este motivul pentru care doriți o nuntă în aer liber – și dacă răspunsul este că n-are nicio legătură cu vreun trend sau cu fotografiile altora, de la nunți la care de fapt nu ați fost ca să vedeți cum a fost, efectiv – atunci luați în calcul o dată din anul 2017, pentru linistea voastră sufletească.  Sau dacă doriți cu adevărat să spargeți niște bariere și nu faceți o alegere influențată de industrie, atunci optați pentru un party foarte restrâns care poate avea loc în orice zi a săptămânii! Dacă veți avea sub 50 de invitați, cu siguranță vor putea face în așa fel încât să-și adapteze programul la dorințele voastre iar voi veți evita cu succes orice complicații legate de aglomerație și faptul că vă luptați cu…puterea unui trend, aceea de a face totul mult, mult, mult mai complicat.

Vă doresc multă inspirație, fler, intuiție și cât mai puțin stress. Să fie cu petrecere frumoasă!

PS – Nu uitați! Dacă fotografiile cu verdeață sunt atât de importante, puteți oricând să faceți o ședință foto de cuplu pe îndelete, într-un spațiu natural spectaculos, la alegere, cu toată recuzita dorită, fără stress, fără presiune, fără complicații, fără probleme cu vremea.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT