Pandemia Covid-19 ne învață să fim flexibili

April 2, 2020

Ce înseamnă o nuntă amânată în plină pandemie covid 19? Din păcate, e ceva absolut obișnuit. Și cum putem să reacționăm la așa ceva?

Am simțit foarte des că mă mișc într-o zonă în care FLEXIBILITATEA este un termen foarte prost înțeles. De cele mai multe ori, atunci ți se cere să fii flexibil, ți se cere de fapt să scazi tariful fără un motiv justificat sau să fii disponibil la ore/zile în care nu este rezonabil să fii disponibil. Ori flexibilitatea nu înseamnă să faci ce nu vrei să faci sau să fii disponibil ca la urgențe, ci să fii dispus să vezi creativ diverse situații, să te adaptezi la o conjunctură nouă, să nu mergi pe rețete fixe și să mai scoți din când în când capul din cutia luatului prea în serios, care cred eu, dragi colegi de breaslă, că e o boală profesională tare grea.

Iar acum, vi se cere vouă, dragi miri de 2020, să fiți flexibili și să luați în calcul inclusiv o nuntă amânată.

E foarte greu și se simte nedrept. Nicio “generație” de miri din istoria recentă nu a trecut prin așa ceva. Nu prea există antecedente. Avocații se întrec în a găsi explicații pentru forța majoră. Se împarte dreptate cu polonicul, online, dar adevărul e că nu știm ce facem și cel mai bine ar fi să încercăm să rămânem solidari și să nu reacționăm la nervi.

Așadar, ce ne facem acum, când această necesitate de amânare a planurilor nu mai este ceva ce ne privește în mod izolat (ce cuvânt, în perioada asta, nu?), ci o realitate generală? Toți cei care aveau nunta programată în viitorul apropiat bâjbâie acum pe întuneric să o reprogrameze. Și uite-așa te trezești în situații în care s-ar putea să faci compromisuri majore din pură panică.

Ori eu zic – nu faceți compromisuri inacceptabile pentru voi, fiți doar flexibili. Gândiți-vă ce e de negândit pentru voi și pur și șimplu nu faceți o alegere în acel sens. E inacceptabil să aveți o nuntă amânată pentru 2021? Faceți tot posibilul să o faceți în 2020, fiind flexibili în sensul în care acceptați posibilitatea că s-ar putea să fie într-o zi în timpul săptămânii. Dimpotrivă, e inacceptabil pentru voi să aveți o nuntă într-o altă zi decât sămbăta? Orientați-vă atunci pentru 2021. Este inacceptabil să nu aveți nunta în iunie, așa cum ați gândit-o? Atunci mergeți direct spre 2021 sau chiar 2022. Este esențial să vă căsătoriți așa cum ați programat, în mai 2020? Mergeți cu încă 6 persoane la starea civilă și apoi faceți un party virtual pe zoom.

Fiți flexibili! Cu o nuntă amânată, asta nu mai e doar un deziderat, este o necesitate!

Sper și eu, ca și voi, să ne aflăm într-o situație temporară care să se încheie cât mai repede. Dar cred că lecția esențială a acestor zile, pentru noi toți, este că de-adevărat se poate întâmpla orice, oricând. Că este o pandemie sau altă nenorocire, sau că e ceva ce ne afectează doar personal, izolat și ne pune într-o situație de excepție. Trebuie să ne injectăm ceva sevă de cauciuc în vene și să acceptăm că poate veni acea zi când va trebui să ne modelăm după realitatea absolut incredibilă care se poate schimba în 24 de ore. Și în care o nuntă amânată devine, brusc, ceva destul de probabil.

În ceea ce mă privește, sunt foarte flexibilă cel puțin pentru o vreme, în legătură cu serviciile mele.

Vă stau la dispoziție cu sfaturi, gratuit, pe e-mail. Dar ofer și consultanță detaliată pentru cine are nevoie de ea, la oră, fără număr minim de ore. Am pus la punct și un pachet de “permutare” nuntă, cu aceeași echipă sau cu altă echipă – altfel spus, vă ajut să puneți cap la cap disponibilitățile echipei voastre și să identificăm împreună cea mai bună soluție pentru o nouă dată a nunții. Vă ajut să găsiți servicii alternative, dacă unele dintre ele va trebui să fie schimbate. La asta se pot adăuga, sau nu, servicii de coordonare de eveniment în ziua lui – sau orice altceva ați avea nevoie în perioada asta. Sunt cât se poate de flexibilă în ceea ce privește serviciile pe care vi le pot oferi – iar acesta este un lucru atipic pentru mine.

Pentru că, așa cum s-a tot spus, din perioada asta cei care vor ieși cei mai neșifonați nu sunt cei foarte puternici, ci cei foarte flexibili. Cei pentru care o nuntă amanată nu înseamnă o tragedie, ci o oportunitate de a (se) recalibra.

Spor și calm. Răbdare, dacă se poate fără tutun (înțeleg că agravează simptomatologia covid-19). Mergem cu toții înainte și învățăm să fim și altfel, la nevoie.

Fotografia din cover e făcută în 2015, la nunta Oanei și a lui Mihai, la Snagov Club. Că așa sunt eu de flexibilă la nuntă, vine mireasa, îmi zice, gata, am schimbat programul.

Fotograf – as always, ma’ friend, Ioan Stoica.

Aveți nevoie de un sfat? Dați un semn!

Vă stau la dispoziție gratuit cu orice răspuns la frământări, în această perioadă. De asemenea, am elaborat servicii speciale de care puteți beneficia în diverse situații în care ați fi puși, dacă aveți nevoie de ajutor mai susținut.

Error, name is a required field.
Error, please enter a valid email address.
SHARE THIS STORY
COMMENTS

Locuiesc in afara tarii si ca fotograf de eveniment, pot sa spun ca perioada de pandemie a fost una foarte prospera. Evenimente altfel, majoritatea fara petreceri la restaurant, dar in final oamenii s-au adaptat si majoritatea au preferat sa nu amane.

Bună, Mădălin :). Mă bucur să aud că pentru unii perioada asta a rămas în memorie drept una prosperă. Depinde și unde ai fost, sigur. În Belgia, unde mi-am petrecut eu mare parte din pandemie, evenimentele au fost in mare parte întrutotul oprite, așadar nu prea aveai cum să te adaptezi și să nu amâni. În România s-au făcut evenimente, mai ales în lunile de vară, dar n-aș zice totuși că a fost o perioadă prosperă, dacă nu aveai o afacere în accesorii medicale. Interesantă – da, poate. Prosperă – aș avea mari rețineri în o numi așa, mai ales partea din 2020.

Si noi ne gandeam initial sa anulam nunta avand in vedere contextul dar ceea ce ne-a facut sa ne razgandim a fost pierderea avansului de la sala. Am discutat cu toti cei implicati in organizare si am reusit sa pastram totul cat mai flexibil, acest articol parca a venit sa intareasca aceasta idee si ca am procedat bine. Am fi fost dezamagiti daca ar fi trebuit sa anulam.

Mi-ar placea sa scrii un articol despre experienta ta cu fotografii de nunta. Plusuri si minusuri in relatia cu ei. Sunt fotograf de nunta si m-ar ajuta. Multumesc!

ADD A COMMENT