Wedding planner/designer

August 8, 2022

Nu știu ce m-a lovit azi de scriu iar pe blog, atât de rapid după ultima mea postare, dar e de bine. Înseamnă că am chef. Și asta este mereu o veste bună.

Stăteam eu acum într-o dezordine incomensurabilă, după un weekend plin de evenimente – și cugetam adânc, în timp ce scrolam prin diverse story-uri.

Pe scurt, aș vrea să vă povestesc astăzi puțin despre viziunea mea despre designul de eveniment – cum îl văd eu, cum îl voi aborda pe viitor în serviciile mele și care sunt credințele mele, generale, legate de acest serviciu.

Wedding planner sau wedding designer?

Pentru asta, ar trebui să fac clar că eu văd o distincție clară între un designer de eveniment și un wedding planner. Pentru mine aceste două lucruri sunt incredibil de diferite, iar eu sunt, înainte de orice, un wedding planner. Asta înseamnă că sunt foarte concentrată pe eficiență, pe buget, pe plan, pe cele mai bune soluții pentru un eveniment dat (care nu sunt niciodată cele mai bune soluții pentru un alt eveniment dat) și pe simplicitate. Încerc să înțeleg ce vor clienții mei, să le respect preferințele și să îi duc către cele mai bune soluții, într-un buget dat. Încerc să-i ghidez/educ înspre a-și valoriza prioritățile, între a putea să renunțe la ceea ce pentru ei este “balast” (sau “am văzut la alții”). Încerc să le ofer consultanță, bazată pe cei 11 spre 12 ani de experiență pe care îi număr deja, astfel încât să facă alegeri bune pentru ei. Dar în final le respect alegerile, oricare ar fi ele.

Da, exact, ORICARE ar fi ele. Chiar dacă undeva acolo un înger al designului face apoplexie când vede table setting-ul și chiar dacă zâna florilor îmbătrânește zece ani văzând un anumit buchet pe o anumită rochie. Dap, chiar dacă editorii de reviste de nuntă leșină spontan văzând o rochie de prințesă undeva într-o poieniță cu bujori de munte. Ce mă interesează pe mine este, de fapt, să mă asigur că clienții mei înțeleg care sunt recomandările estetice, care sunt consecințele dacă aleg altfel – și în final să aleagă exact așa cum doresc ei și cum sunt ei fericiți. Pentru că ei nu sunt fotomodele pentru un editorial în Vogue, sunt oameni obișnuiți care vor să-și celebreze căsătoria într-un mod care le este propriu lor. Și, în viziunea mea, nimic nu ar trebui să fie mai important de atât.

Cu un designer cred că lucrurile stau foarte diferit. Și cred că atunci când un client ajunge să apeleze la servicii de design de eveniment (din care, de exemplu, florile sau designul grafic, sunt doar fragmente), atunci ar trebui să accepte și să respecte, la rândul lui, viziunea designerului. Simplul fapt că cere aceste servicii semnifică prioritatea designului in viața sa. Dacă ai contractat un designer, folosește-i mintea și alegerile, de aceea l-ai ales. Beneficiază cât mai mult de viziunea lui asupra esteticii generale a evenimentului tău!

Deci, acesta este motivul pentru care eu n-am încercat niciodată să mă perfecționez în design sau să duc foarte departe serviciile de acest tip pe care le-am prestat. Pentru că eu văd lucrurile foarte diferit și nu am reușit să împac încă aceste două lucruri în interiorul unul singur om (care sunt eu, dacă nu se înțelege).

Până la urmă, cum rămâne?!

Dar totuși serviciile mele de design rămân pe poziții, pentru că uneori sunt solicitate (se pare că am idei sau așa). Și atunci, am păstrat un loc aparte pentru aceste tipuri de servicii în oferta noastră. Doar pentru acei clienți care vor apela la ele, prezentarea va conține, în premieră, propuneri personalizate atât pentru designul floral cât și pentru cel grafic, de la doi colaboratori dragi (cu care clientul se va angaja să producă întreg proiectul, se înțelege), dezvoltate în spiritul unui concept unic pentru acel eveniment, dezvoltat de yours truly. Adică dacă și numai dacă agreem să mergem pe această potecă, atunci trebuie să mergem împreună pe ea până la capăt.

Alminteri, eu rămân la părerea că designul de eveniment, oricât de frumos și wow ar fi, este un luxury service, că evenimentul se poate desfășura bine mersi și în absența lui (doar cu componentele basic de design floral si grafic tratate separat) – și că de cele mai multe ori, dacă bunul gust și valoarea colaboratorilor există, designul se înfiripă în mod firesc, chiar dacă nu neapărat sub forme extraordinar de originale sau surprinzătoare, chiar dacă se trec cu vederea detalii și gimmick-uri care ar completa foarte frumos un tablou al unei nunți pe instagram. Este felul în care gândesc eu – știu că foarte multă lume se va simți în dezacord cu această poziție, dar este a mea și mi-o asum.

Așadar, dragi viitori clienți, The Wedding Styler nu este un stilist sau un designer, ci un planner care uneori poate adăuga la serviciile sale și componente de design. Dar atunci când și dacă o facem, trebuie să ne asumăm tot ce vine la pachet cu asta (acceptarea unei viziuni, lucrul cu furnizorii deja implicați, adaptarea bugetului la nevoile de execuție ale proiectului).

Săptămână frumoasă să aveți, cu mult spor pentru ultima parte a unui sezon foarte încărcat!

(credit foto cover: Toader Photography)

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT