Din păcate, în ciuda titlului care denotă ceva siguranță de sine, nu știu dacă e cineva acum, pe Pământ, care știe exact ce sfaturi să dea legat de nunta ta “lovită” de pandemia Covid19. Am scris deja primele idei “la cald” pentru WEDMAG .
E tentant zilele astea să încerci să îmbraci haina de expert în ale nunților și să spui mirilor stresați de ceea ce li se întâmplă ce este de făcut. Pe lângă că există această tentație (am experimentat-o din plin), există și o datorie a ta, ca “stâlp” organizatoric să rămâi puternic și să ajuți pe alții să treacă peste aceasta perioadă care i-a lovit în plin. Dar adevărul, că ne place sau nu, este că nimeni nu știe exact ce este mai bine de făcut.
Putem face niște proiecții, putem face niște deducții. Putem să calculăm cu factorii pe care îi avem la dispoziție riscurile fiecărui scenariu. Putem să ne utilizăm și bunul simț din dotare. Dar realmente, nu e nimeni în acest moment care vă poate spune care este CEA MAI BUNĂ soluție pentru evenimentul vostru.
Totuși, discutând cu tot felul de oameni, atât clienți, cunoscuți, cât și alți profesioniști în domeniu, am extras zilele acestea niște idei care cred că v-ar putea fi utile, măcar în plan psihologic, dacă nu organizatoric.
1.Încercați, atât cât se poate, să nu luați personal ceea ce se întâmplă.
Nu vi se întâmplă doar vouă, deși știu cât de puternică e sugestia că farsa e jucată de destin planurilor voastre. E o situație pe care nimeni nu a anticipat-o și mai mult decât atât – e o situație în care ne aflăm cu toții. Toți cei care au muncit din greu la planurile lor de nuntă, dar și toți cei care trăiesc din asta. Trageți puternic aer în piept. Nu, nu ca să faceți nu știu ce teste imaginare de depistare a virusului la domiciliu. Ci ca să vă permiteți, cu această gură zdravănă de aer, să faceți un pas în spate, să uitați de voi și să priviți ce se întâmplă cu lumea. E greu, știu că e aproape imposibil să vezi imaginea de ansamblu când ți-ai luat o lovitură în plex care te doare al naibii de tare, dar nu e un “what about”-ism clasic, nu o să-ți povestesc că sunt oameni care sufără de sărăcie sau că sunt americani care au drept președinte pe Trump, ci o să-ți spun că povestea asta care ți se întâmplă ție ni se întâmplă tuturor, concomitent, în întreaga Europă.
2. Da, așa cum ați citit probabil peste tot, este mai rezonabil să amânați evenimentul decât să îl anulați cu totul.
Aveți șanse rezonabile să nu pierdeți o parte importantă din avansuri și puteți să folosiți timpul rămas ca să acoperiți toate acele detalii “de care nu a mai fost timp”. Acum este timp. Ați primit cadou timp. E drept, acel tip de cadou nesolicitat și nesuferit, dar este o mică parte pozitivă a situației pe care puteți alege să o conștientizați.
3. Dacă amânați evenimentul pentru 2021, luați în calcul, în măsura în care aveți posibilitatea, să eșalonați diferit și anticipat plățile către furnizorii voștri.
Da, am spus “în măsura în care este posibil”, sunt conștientă că mulți dintre voi veți avea probleme financiare – deși sper că nu va fi cazul tău, cititorule. Nu este un act de generozitate pură să faceți plăți anticipat, ci este o măsură asiguratorie – veți ajuta furnizorul să nu intre în faliment până anul viitor. Va fi un an teribil pentru industrie și mulți nu vor rezista. Cinic vorbind, pe lângă drama lor personală, gândiți-vă că dacă nu vă veți susține echipa să treacă peste acest an, s-ar putea ca la anul să nu mai aveți deloc echipa. Implicit, să pierdeți bani.
4. Acceptați faptul că este posibil să nu puteți recupera avansuri în cazul în care renunțați la anumite servicii.
Fie pentru că contractul pe care l-ați făcut nu vă ajută în acest sens, fie pentru că furnizorul s-ar putea, de-a dreptul, să nu aibă de unde să vă dea banii înapoi. Iarăși, e tentant să-ți imaginezi că furnizorii de servicii se încuie acum în case cu fundul pe banii voștri, dar adevărul este că banii aceia se rulează, nu se acumulează, încasările s-au oprit de ceva vreme și ei sunt acum asaltați de un angry mob care cere restituire de avansuri și nu le e deloc clar de ce plăți for fi scutiți, la rândul lor. Fiți de partea înțeleaptă a dezastrului, cum vă spuneam, hai să ne ajutăm reciproc să trecem de aceasta situație fără precedent și să putem să ne vedem din nou, îmbrățișăm din nou, petrece din nou ca și cum nu avem altă grijă pe lume.
5. Un lucru la care nu știu câți dintre voi se gândesc, dar here it is, ready or not – indiferent că amânați nunta pentru anul acesta sau anul viitor, luați în calcul deja un număr mai mic de invitați…
Unii vor avea restricții de călătorie mai mult decât preconizăm. Alții nu vor mai fi, pur și simplu, dispuși să se expună călătorind sau participând la adunări, chiar dacă pericolul va fi diminuat. Și s-o zicem și pe asta – dacă nu plătiți din buzunar absolut tot evenimentul, mulți dintre invitații voștri nu-și vor mai permite să vină la nuntă. De fapt, chiar și dacă faceți parte din categoria celor care pot plăti totul din venituri proprii, vor fi invitați care au înrădăcinată în propria ființă instutuția darului de nunta și care nu vor mai concepe să vină, în imposibilitatea de a vă oferi o sumă de bani în dar.
6. Nu există o variantă optimă între amânarea pe o dată din toamnă și amânarea pe anul viitor.
Vă voi spune acum care sunt avantajele, dar și dezavantajele fiecăreia dintre aceste doua situații.
- avem, așadar, în colțul din stânga, AMÂNAREA PE TOAMNĂ. Avantajul este evident – mai puțin de așteptat, mai puțin stress. Un risc mai mic al neprevăzutului în ceea ce privește existența anumitor servicii sau chiar falimentul restaurantului unde ați contractat nunta. Va mai trece o iarnă până în 2021 și nu puteți ști dacă businessurile respective vor rezista până atunci. Dezavantajul? E puțin probabil să avem un vaccin și/sau un tratament și e posibil ca măsurile de prevenție să se întindă mai mult decât ne imaginăm acum – sau să se reinstaureze într-un punct, după o perioadă de acalmie. 2021 pare un scenariu mai sigur din acest punct de vedere. În plus, dacă veți afla la toamnă că trebuie să amânați din nou evenimentul, sunt șanse majore să nu mai găsiți date disponibile pentru 2021 și să fie nevoie să vă regrupați pentru 2022.
- În colțul din dreapta – AMÂNAREA PE 2021. Avantajul este că pare, cel puțin în acest moment, că avem șanse să trăim o vară 2021 normală. Este un scenariu mai safe. Veți găsi, în plus, o dată mai convenabilă dacă sunteți atașați de ideea de nuntă vara sau într-o anumită perioadă/lună a anului. Alt avantaj ar fi că puteți chibzui mai mult la cheltuielile pe care vi le veți propune. Dezavantajul este în acest punct explicit, zic eu. Cu cât trece mai mult timp cu atât cei loviți puternic de criză vor ceda în număr mai mare. Există posibilitatea ca până la anul echipa voastră să pice de pe picioare și să fie greu să recuperați din investiții și să refaceți planurile într-o altă componență.
Acestea fiind spuse, vă doresc să rămâneți puternici, să vă păstrați zâmbetele și optimismul! Cel mai important în acest moment este să ne păstrăm sănătoși și să fim solidari. E un moment în care e greu să fii înțelept și cumpătat, dar zic eu că acestea două sunt calități care ne vor ajuta să ținem capul la suprafață.
Fotografia este tot cu mine, din motive deja declarate… Realizată acum multă, multă vreme, de Maria Hedengren – că tot se poartă zilele astea fotografiile din tinerețe. Ce frumos era la soare…
[…] E foarte greu și se simte nedrept. Nicio “generație” de miri din istoria recentă nu a trecut prin așa ceva. Nu prea există antecedente. Avocații se întrec în a găsi explicații pentru forța majoră. Se împarte dreptate cu polonicul, online, dar adevărul e că nu știm ce facem și cel mai bine ar fi să încercăm să rămânem solidari și să nu reacționăm la nervi. […]