De ce este nevoie înainte de a organiza o nuntă tradițională românească

March 8, 2013

Nuntă tradițională românească. Ce ne spune asta? Sârbe, hore, obiceiuri,mireasa care își ia ziua bună.

Inevitabil.

Dar înainte de asta ce a fost?

Cred că înainte de a lua decizia de a organiza o nuntă tradițională românească trebuie să te pregătești puțin. Să te cureți. Să lași în urmă tot ce credeai că știi despre neamul tău. Să faci un pas în spate și în același timp să cauți în interiorul tău și al familiei tale. În interiorul tuturor lucrurilor cu care ai crescut, pe care le-ai adunat în tine fără să știi că o faci.

Pare greu, nu?

Da. E destul de greu. Dar eu am o scurtătură. Vehicului perfect cu care poți face o călătorie spre mijlocul poveștii în mijlocul căreia te-ai născut și ale cărei valori le porți în tine cu sau fără vrerea ta.

Uite, asta:

Rapsodia Română numărul 1, de George Enescu.

Puțini știu că există și o Rapsodie Română numărul doi, de același Enescu, care e al dracului de frumoasă. O consider ceva mai ,,nișată”, un fel de lecție a doua, după măritiș. Undeva pe la a doua ceartă oficială (inevitabilă și ea). Pentru că e cvasinecunoscută, prima e cunoscută drept RAPSODIA(singura) Română. Dar vă zic eu, dacă nu era clar până acum, este prima dintr-un șir de două, cel puțin după Enescu.

Așa.

Revenind la prima. Am avut multe discuții de-a lungul timpului cu oameni mai mult sau mai puțin cunoscuți. Teoria mea este că doar un român poate să înțeleagă rapsodia asta pe de-a-ntregul. Sigur, orice om, de orice naționalitate, cu oareșcare înclinații muzicale sau artistice în general poate aprecia lucrarea asta minunată. Dar doar un om născut, crescut, trăit aici poate să înțeleagă efectiv ce se întâmplă de-a lungul notelor din Rapsodie. Este o teorie neverificată. Recunosc, n-am întreprins suficient studii pe prietenii mei veniți din alte colțuri ale lumii (deloc puțini). Cu toate astea, până la proba contrarie îmi mențin teoria și recomandarea: înainte să vă gândiți să organizați o nuntă TRADIȚIONALĂ românească, petreceți măcar o seară cu Rapsodia Română. O seară, vă gândiți? Așa mult? Da. Pe repeat. Se termină, îi dați play din nou. Eu sunt fericita posesoare a unui disc vinil (și a unui aparat care-mi permite să ascult discul respectiv), așa că eu nu dau play din nou, ci mut acul la început. Dar plec de la ipoteza că un mp3 ar putea funcționa la fel de bine, și vă îndemn din nou. Ba mai mult, beneficiați de miracolele Youtube și urmăriți-l pe Celibidache. Poate părea amuzant în anumite puncte, dar e doar foarte român. Gândiți-vă la fiecare gest al lui, alături de muzica pe care o conduce, și încercați să simțiți ce auziți și ce vedeți.

Ascultați Rapsodia Română nr. 1 de George Enescu. Din nou, și din nou, și din nou. Este colecția perfectă de sentimente, ieșiri, dorințe, doruri, întrebări și răspunsuri românești. Ascultați-o cu adevărat (nu doar să o auziți, adică) și o să știți.

Și abia apoi începeți să vă gândiți la nunta voastră tradițională.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT