Despre ceremonii – in biserică, în afara ei, religioase şi de alte feluri

 

Dacă aveți nevoie de ajutor, de un sfat, de elaborarea unui concept pentru nunta voastră sau de sprijin nelimitat pe tot parcursul organizării ei, dați un semn (click aici) . Facem să fie bine!

 

 

M-am hotarât să scriu astăzi despre ceremonii.

De ce?

Pentru că o parte mare a clienților mei caută în această perioadă un preot ortodox dispus să țină ceremonia în aer liber. Iar eu vreau să vă împărtășesc părerea mea despre acest fenomen, poate vă va ajuta la luarea unei decizii în acest sens.

În primul rând, ca preambul și ca să fiu mai bine înțeleasă, aș vrea să menționez că îmi displace profund inflexibilitatea Bisericii Ortodoxe Române, în general, coruptibilitatea slujitorilor ei, precum și felul în care încearcă să se implice în probleme civile. Cine mă cunoaște îndeaproape știe ce părere am despre toate aceste lucruri – și tocmai de aceea cred că merită să citiți în continuare acest articol.

Așadar, în ciuda părerii mele despre biserica ortodoxă română, despre practicile ei și modul urât în care fură, se bagă cu picioarele în viața non-enoriașilor și felul în care-i îndepărtează pe unii dintre enoriași, trebuie să iau o poziție cel puțin ciudată în ceea ce privește chestiunea ceremoniilor.

Nu este pentru că aș considera că biserica n-ar trebui să țină ceremonii în aer liber. Mentalitatea mea este una progresistă și să zicem oarecum liberală, cred că e nevoie de adaptare la realitate. Cred că fiecare ar trebui să facă după cum simte, cred în libertățile personale de tot felul și nu înțeleg multe lucruri legat de practicile bisericești ortodoxe.

Ci este pentru că ceremonia religioasă de căsătorie ,,taina” aceasta a bisericii ortodoxe este o chestiune care o privește! Este unul dintre lucrurile care chiar sunt treaba ei. În momentul în care un cuplu dorește să se căsătorească în ritul ortodox, ar trebui să țină cont de regulile acestei biserici, indiferent cât de absurde, închistate sau de neînțeles i s-ar părea. Ba mai mult decât atât, fenomenul acesta al ceremoniilor în aer liber ortodoxe a declanșat apariția unui tip de mafii religioase. Preoții dispuși să facă asta încasează bani frumoși (fix de la cei care sunt supărați pe coruptibilitatea preoților) și țin ceremonii ,,pe ascuns”, cu teamă să nu apară în fotografii. Se trece printr-un proces cel puțin dubios de contactare la tot felul de numere de telefon care circulă între oameni căsătoribili, de parcă ai face trafic de persoane cel puțin.

Ce-i de făcut atunci? Păi de făcut, din punctul meu de vedere, sunt următoarele lucruri:

  • dacă sunteți credincioși de-adevăratelea, mergeți în Biserică. Asta este regula ei, ar trebui, așa cum văd eu lucrurile, să țineți cont de ea. Chiar și dacă faceți ceremonia aceasta mai degrabă de dragul părinților, țineți cont de regulile acestei biserici. Așa este normal.
  • daca nu sunteți credincioși, apelați la o ceremonie umanistă. Este tot o ceremonie simbolică (scuze, eu sunt în această tabără :) ), în care se vorbește despre voi si despre ce e important pentru voi – și are loc unde vreți voi. Durează cât vreți voi. Nu are tentă sexistă, nici ritualuri de neînțeles, nu se dau șpăgi, nu se pupă mâini decât dacă vreți voi. Puteți să angajați și instrumentiști sau un cor, nu vă împiedică nimic să o faceți. (vă recomand eu unul bun :P)
  • dacă sunteți somewhat credincioși dar nu sunteți neapărat atașați de religia ortodoxă, mergeți către un alt rit care vă acceptă fără botezuri la 30 de ani și fără alte condiții. Biserica Anglicană este una dintre ele (desigur, și ei au reguli – ceremonia este în limba engleză, de exemplu).

Ideea este ca dacă vă simțiți curajoși, vreți să rupeți bariere și nu simțiți necesar să mergeți într-o biserică, ar trebui să fiți suficient de detașați de biserica ortodoxă cât să acceptați un alt tip de ceremonie. Nu cred că ceremoniile pseudoortodoxe cu preoți găsiți pe furiș și plătiți regește sunt un răspuns. Nu cred că e în spiritul vreunei credințe acest comportament. Lucrurile astea ar trebui să fie făcute cu inima deschisă, la vedere, cu dragoste și libertate.

Iar dacă vreți să schimbați ceva în regulile BOR, poate ar trebui să faceți petiții cât mai multe către această instituție. Cereți audiențe, discutații cu mai marii ei. Obțineți dreptul de a beneficia de aceste ceremonii în aer liber, dar făceți-le curate, deschise, la vedere…

Aceasta este părerea mea, o împărtășesc tuturor clienților mei și sper să vă fie de folos și vouă. E un punct de vedere pe care ar trebui măcar să-l luați în considerare înainte să vă certați cu preoți sau să ,,tocmiți” vreun preot găsit pe cine știe unde. Cu ce preț? Cu ce scop? Care este beneficiul? De ce mai doriți aceasta ceremonie dacă regulile bisericii sub care vreți să vă căsătoriți nu constituie ceva important pentru voi? De ce încurajați o lume ,,gri”? Pentru o modă? Gândiți-vă puțin vă rog…

Spun aceste lucruri cu tot dragul din lume și tocmai pentru că văd deja de atâția ani fenomenul ăsta care se adâncește și se adâncește… Fiți voi mai înțelepți. Gândiți-vă la valorile voastre și la prioritățile voastre. Și luați o decizie curată.

 

Fotografia zilei vine de la Fix Foto – și este făcută într-o biserică :). La o nuntă TWS (miss u, guys :) ):

 

14064095_1058874910855097_5722350261390118357_n