Coordonare de nuntă – gânduri și concluzii

May 26, 2021

Trebuie să vă povestesc ceva, o perspectivă înteresantă asupra serviciilor de coordonare de nuntă. Am fost acum puțin timp la o vizionare de locație, împreună cu niște clienți. Am ajuns puțin înaintea lor și asta mi-a permis să stau puțin de vorbă cu managerul locației. Era un loc în care nu mai fusesem nici eu până atunci și chiar a fost o ocazie potrivită să stăm puțin de vorbă.

Și într-un punct am ajuns la un subiect care m-a surprins puțin. O chestiune foarte interesantă și un punct de vedere care mi-a deschis câteva unghiuri surprinzătoare de a vedea lucrurile, specific despre aceste servicii de coordonare de nunta despre care v-am spus în titlu.

Managerul îmi spunea că din punctul ei de vedere serviciul de coordonare de nuntă oferit de un wedding planner nu poate fi decât complet (până la sfârșitul evenimentului) și că a fost surprinsă negativ într-un moment când wedding plannerul care se ocupa de evenimentul respectiv a plecat foarte devreme fără nicio vorbă și s-au simțit lăsați descoperiți pe partea de management de eveniment, când ei credeau că există un profesionist care se ocupă de bunul mers.

Pentru mine ăsta a fost un punct de vedere complet neașteptat. De ce? Păi în primul rând pentru că până acum câțiva ani majoritatea managerilor de eveniment de la săli nici nu considerau necesară prezența unui coordonator extern în ziua evenimentului, darămite să se mai și plângă de lipsa acestuia…

On the other hand, evenimentul ar trebui să poată continua, cumva, și fără acel coordonator – în cazul în care mirii înțeleg, sunt de acord și își asumă eventualele “sughițuri” care se vor întâmpla, în principal din lipsa unei comunicări “smooth” între toți furnizorii de servicii. Pe scurt – asta nu ar trebui să fie problema locației, coordonatorul nu are un contract cu locația și nu răspunde în fața ei legat de programul său. Persoana cu care discutam a fost de acord cu asta, însă a subliniat că totuși ea a judecat wedding plannerul respectiv ca fiind nepregătit, chiar dacă contractul încheiat nu era făcut cu locația și nu cunoștea termenii săi – nu știa adică dacă clienții au fost conștienți că wedding plannerul/coordonatorul nu va fi prezent pe tot parcursul evenimentului, nici în ce măsură și-au asumat asta.

Eu am spus atunci, în acea discuție, că și eu prestez coordonare parțială de eveniment. Am clienți care chiar nu consideră necesară prezența unui coordonator, nu doresc să plătească pentru acest serviciu (și aici vreau să sublinez că de multe ori asta se întâmplă TOCMAI pentru că locația se laudă cu servicii de wedding planning sau management de eveniment în ofertă) și atunci eu nu pot să le impun punctul meu de vedere și nici nu e înțelept pentru modelul meu de business să arăt această totală lipsă de flexibilitate. Ce pot face este să explic exact ce se poate întâmpla, în ce mod pot sau nu lucrurile să meargă prost fără un coordonator, care este diferența între serviciile oferite de locație și cele oferite de coordonatorul extern – și să accept ca atare decizia luată de client în urma acestei informări. La fel de adevărat este că sunt multe evenimente, care poate nu au o structură de entertainment complexă și nici așteptări de perfecțiune în program unde poate chiar nu se justifică acoperirea în întregime a evenimentului, decât poate pentru un confort psihologic al mirilor.

Și atunci cum e? Cum facem?

Cred că cheia e (ca întotdeauna, de altfel) în comunicare. Cred că atâta vreme cât absolut toate părțile implicate în eveniment au toate datele și avem cât mai puține surprize, lucrurile pot merge bine. Cred că dacă ai program scurt, toți cei implicați ar trebui să știe asta și pentru câta vreme se pot baza pe ajutorul tău. În același timp însă îmi păstrez părerea că contractul se desfășoară între client și coordonator și că doar în acest sens se pot desfășura trageri la răspundere și judecată referitor la cât de adecvate sau nu au fost serviciile prestate.

Dar aș vrea să aflu și alte păreri. Voi, de exemplu, ce credeți? Cât e de util un coordonator de eveniment? Sunt cazuri când e ok și un program scurt? Hai, ziceți-mi ce credeți.

Poza din cover e pentru atenție, e din tinerețe și arată cât de bine dorm eu la evenimente, mulțumesc frumos Costin Gheorghe.

Și dacă tot v-am captat atenția, vă amintesc că în câteva ore țin un Webinar Gratuit pentru miri și mirese pentru că știu că e maximă debusolare zilele astea. Puteți încă să vă mai înscrieți, prin orice modalitate pe care o considerați necesară.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT