Portugalia, meu amor!

April 19, 2012

Acum că ne-am liniștit și cu concursurile, să ne vedem mai departe de discuții. Oana F. este fericita câștigătoare a imensului premiu promis. Pentru mai multe detalii, picante au ba, frunzăriți comentariile.

Să tragem aer în piept și să mergem mai departe. Astăzi mi-am propus să vă vorbesc despre ceea ce eu cred că este cea mai inspirată destinație de lună de miere europeană. Nu e un loc, este o țară întreagă. Portugalia. Fie că mergeți în Lisboa, fie în Porto. Fie la Sintra, Cascais sau Estoril, sau în sud în Algarve, nu aveți cum să dați greș. Este, practic, imposibil. Cabo de Sao Vicente, Boca do Inferno, sau Cabo da Roca (capătul lumii, pentru neinițiați :D) sunt niște locuri unde e MUSAI să vă bată vântul oceanului îmbrățișați. Aș fi mers cu dragă inimă acolo dacă n-aș fi fost prea obosită ca să planific și asta. (tocmai de aia e bun un wedding planner, duuuh!). Dar vă trimit pe voi, trebuie să mergeți acolo.

Pentru cei cu dare de mână, merită să plătiți un bilet de avion – prețurile din Portugalia sunt suficient de mici cât să amortizeze cheltuiala cu drumul. Pentru cei mai aventurieri și cu timp mult la dispoziție, puteți întreprinde un eurotrip până acolo, cu stații la Budapesta, Veneția, Barcelona, Sevilla. De exemplu. Dar musai, musai să mergeți acolo pentru o lună de miere europeană. Locul care bănuiesc că concurează cu Portugalia ar fi Scoția, însă acolo lucrurile se complică. Dacă vreți să vedeți mai multe lucruri trebuie să fiți genul de backpacker, pentru că e greu de inchiriat o mașină dacă nu le aveți cu volanul pe partea cealaltă, iar să cari bagaje de lună de miere (multe, domnilor, multe!!!) pe tren și autocare nu știu dacă vă coafează. În plus, vremea nu e cea mai încântătoare acolo, la nemuritori (sigur, compensează alte lucruri, dar…).

Așa că mergeți în Portugalia! Vedeți luna peste ocean în Algarve! Beți vin de Porto dar musai, musai și niste Vinho Verde!!! Ascultați fado. Plimbați-vă în cetatea de la Sintra, în Alfama și apoi mergeți să vă destrăbălați în Bairro Alto. Beți o cafea la Brasileira și salutați-l pe Fernando Pessoa. Să-i spuneți că n-am terminat, încă, Cartea neliniștirii, dar e superbă.

Portugalia este într-un așa fel pe care mi-e foarte greu să vi-l descriu. Tot ce vedeți și respirați acolo are o poveste. Lisboa nu e așa spectaculoasă ca… Barcelona, de exemplu. Dar e mult, mult mai profundă și mai reală. Nu-ți ia ochii. Îți ia doar sufletul, după ce apuci să o cunoști mai bine. Cetățile portugheze nu sunt așa bine întreținute și vândute ca cele din Croația. Însă poveștile care sunt între zidurile lor vorbesc așa tare că trebuie să fii tare surd să treci și să nu auzi nimic.

Deci, ați prins ideea. Băgați mare și faceți rezervări în Portugalia și după aia treceți pe la casierie să îmi lăsați o prăjitură pentru recomandare. Iar dacă vreți și aveți încredere în pornirile mele turistice, pot să mă ocup chiar eu de asta.

Clipul ăsta e filmat la Sintra:

Clipul ăsta e preferatul meu (versuri de Pessoa, deh…):

Fotografia zilei:

Credit foto: Ostafi.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT