Să vă spun și eu despre Pinterest

April 4, 2013

Ieri, L. (una dintre fetele ,,mele”) mi-a arătat articolul ăsta, convinsă fiind că e și ea străbătută de aceleași simptome. Nu este pentru prima oară când citesc un articol de genul ăsta, sunt din ce în ce mai multe fete ce au avut mai mult de suferit decât de câștigat din urma site-urilor de ,,inspirație” și a Pinterestului și acum se manifestă în scris ca să exorcizeze ,,demonul colajelor”.

Și adevărul este că dacă nu știi să folosești Pinterestul ca pe o unealtă și îl transformi în reper, devenind tu unealta lui, lucrurile nu au cum să fie bune. Fotografiile de acolo sunt, în mare parte, editate până în ultimul detaliu (deși au așa…un aer…să zicem neglijent) iar nunțile acelea care par a fi improvizate de un cuplu au avut de fapt bugete de multe zeci de mii de dolari. Nu ai cum să nu ajungi să fii frustrat când crezi că ai găsit rețeta organizării unei nunți în 5000 de euro și afli apoi că doar dacă vrei fotografii ca alea care ți-au arătat calea trebuie să cheltuiești jumătate din buget cu fotograful. Cealaltă jumătate poate fi considerată gata cheltuită cu mâncarea, și asta doar dacă ai sub 100 de invitați și iei în calcul bufetul suedez (unul mai modest, eventual). Băutura nu e nici ea ieftină și puține locații îți vor da voie să vii cu ea din Metro. Dacă îți vor da voie, asta te va costa alte câteva mii de euro chirie pentru loc. Wow, cât de complicat – și oamenii ăia nu au avut nimic de făcut, decât să se așeze pe un câmp și să o pună pe mătușa să facă câteva paste (că sarmalele nu prea se poartă în America).

Atunci, să găsim un câmp! E plină țara asta de câmpuri! Aruncăm 3 mese acolo, stăm la lumina lumânărilor, facem foc de tabără și ne cântă un băiat, acustic, la chitară. Ok – și unde cazezi invitații? Cine îți dă cadou un generator (e nevoie totuși de puțină electricitate)? Cine curăță gratis câmpul de bălării și dăunători? Cine îți cară gratuit atâtea mese, scaune și veselă? De unde facem rost pe loc de un cort care se pune în două secunde dacă plouă? Și mai ales cine îți va spitaliza părinții după ce le vei spune că le pui la îndemână un plici pentru muște, dar nu pot invita pe nimeni și nu veți avea nici măcar un DJ? Hm. Nu mai sună așa simplu, nu? Și mai e o chestie, pe care n-o s-o v-o spună aproape nimeni. Până și eu o să uit în următoarele cinci minute că am făcut așa ceva. Să știți că nunțile alea de pe pinterest nu au arătat așa de bine în realitate… Unele arată bine, altele sunt pe aproape și sunt și evenimente inconfortabile și plictisitoare care par whimsy și sparkly doar în poze.

E foarte greu să scrii continuu mailuri în care explici cuiva că lucrurile care par atât de simple și de ieftine în poze sunt de fapt greu de implementat și foarte costisitoare. Măcar o dată pe lună mă simt ca vrăjitoarea cea rea și incompetentă care spulberă vise. Cum, uite, scrie chiar aici că mirii ăștia au făcut singuri toate lucrurile astea! Da, ei singuri, împreună cu un fotograf foarte, foarte scump și împreună cu contul lor simpatic și deloc mic din bancă, despre care le-a scăpat să scrie.

Pinterestul este bun. Este un tool foarte util, care îți permite să pui la un loc, cu un singur click, tot ce găsești pe net și îți pare interesant. E și un motor de căutare minunat care îți poate livra în cinci secunde ideea salvatoare pe care o căutai de cinci luni. Am îndemnat chiar eu unele dintre clientele mele să-l utilizeze, pentru că e util pentru mine să văd ce le place. Dar nu e un ghid de nunți. Nu printați boarduri și nu vă închinați la ele în fiecare seară. Concentrați-vă pe ce vreți voi și folosiți uneltele astea drept…unelte. Nu le lăsați să vă spună ce să faceți și ce ar trebui să vă placă, de fapt. Mie-mi plac mai mult decât oricui imaginile alea, as putea să fac baie în ele perpetuu, dar nunta ta este mult, dar mult mai mult de-atât.

Și, cum a aflat și L de curând, nu vă lăsați păcăliți de combinațiile cromatice perfecte pe care le vedeți în boardurile și imaginile de pe toate site-urile minunate care vă amețesc mințile! Se cheamă photoshop! Ca să aveți ÎN REALITATE aceeași nuanță pe invitații, funda de la pantof, cala din buchet, rochia domnișoarelor și porțelanul farfuriilor ar însemna să cheltuiți foaaaarte mulți bani cu producerea lor CUSTOM după un cod pantone. Pornind probabil de la nuanța calei, care e mai greu de produs conform pantone… Și chiar și atunci s-ar putea să dați puțin chix, având în vedere că avem de-a face cu materiale diferite care reflectă diferit lumina. Just saying…

Concentrați-vă pe ideea că vă căsătoriți, nu că trebuie să bifați niște trenduri, culori și elemente. Uitați că ați văzut undeva combinații cromatice, mese cu dulciuri, frigărui cu fructe sau candelabre din fructe de mare. Faceți o listă cu lucrurile care vă plac și apoi încercați doar să completați lista cu ideile altora, care s-ar putea să ,,meargă” sau…nu. Care s-ar putea să nu fie așa scumpe, sau s-ar putea să coste de zece ori mai mult decât ați fi crezut. Asumați-vă asta, înainte de a vă autodesemna victime ale sistemului. Nu vă obligă nimeni să cumpărați nimic și în spatele unor lucruri aparent facile e de multe ori muncă și ore consumate care merită și ele să fie răsplătite, ca orice alt gen de activitate migăloasă.

Deci, dacă vă simțiți stăpâni pe situație, dacă știți ce vreți și vreți doar să găsiți câteva idei, happy pinterest, everyone! Dacă nu, log out fără gesturi bruște, și nimeni nu va avea de suferit!

Fotografia zilei (la ce mă refeream când spuneam că nunta e mult mai mult de-atât):

393191_391607310926332_268933619_n

Credit foto: Marian Cristea Photography

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT