Mărimea nunții, bineînțeles.
Astăzi nu v-am pregătit o poezie, cum știți că-mi place să scriu uneori. Azi e una din zilele alea în care dau cu pumnu-n masă și vorbesc direct despre niste lucruri delicate despre care nu se vorbește chiar așa, fără perdeluță. Adică plicul cu numele omului pe el în dreptul tacâmului este ok, dar discuția despre asta pe un blog ,,rafinat” nu e chiar la fel de ok.
Scriu acest articol pentru că în perioada imediat următoare am mai multe evenimente unde oamenii mei au estimat peste 140 de invitați (în unele cazuri poate chiar 250) și acum se străduiesc să adune 100 (vorbim chiar de 50-80). Și asta ESTE o problemă. Dacă alte nimicuri în legătură cu care se face mare caz (colțul invitației, petala hortensiei, cuta fundei de pe eticheta mărturiei etc) NU sunt probleme, asta chiar ESTE o problemă. Când estimezi un număr mare de invitați cauți un anumit gen de locație, în care să încapă cu toții și care are de obicei un număr minim de invitați acceptați de 100 (dacă ești norocos). Bașca, odată ce semnezi pe 150 e foarte greu să modifici contractul cu locația în minim (pe plus nu e niciodată vreo problemă, nici dacă e dublu).
One of ma’ girlz chiar m-a rugat să scriu acest articol, având în vedere experiența ei mai puțin plăcută legată de acest subiect.
Se știe – pentru organizarea unei nunți se fac anumite calcule. Celebrul buget, spaima miresei. Celebrele contracte, avansuri. O nuntă mai mică e o nuntă mai scumpă și de aceea cu cât nunta este mai mare, cu atât oamenii se aruncă la mai multe cheltuieli.
Și de aceea atunci când numărul real de invitați este undeva la jumătate față de cât ai estimat și oricum mult mai mic decât ce ai semnat cu locația, o să ai o problema mare. Și o să fii undeva foarte aproape de nuntă. De asemenea, vei pierde avansurile pe care le-ai antamat deja pentru varii servicii și brizbizuri pe care acum nu ți le mai permiți.
Sfatul meu? Taie tot, fără milă. Colegii de serviciu în foarte rare ocazii (poate dacă esti manager și vor să dea bine) vor veni în contingent mare. Foștii colegi de serviciu se vor da loviți în stil mare.
Considerați doar jumătate din lista cu care se laudă părinții în primă instanță, chiar dacă ei acum se dau cu fundul de scaun că vor minim 100 de invitații pentru prietenii lor. Dacă sunt și din altă localitate – îndepărtată, prietenii lor nu se vor sfii să se dea loviți și să-și pitească telefonul sub pernă când se va apropia data nunții. Asta o să-i dezamăgească, cu siguranță, dar și mai rău o să vă facă vouă.
Luați apoi lista cu prietenii voștri pe care îi considerați apropiați și notați ca sigur doar un procent de 70-80%. Știu, ție nu are să ți se întâmple asta. Prietenii tăi sunt serioși, amicele tale te iubesc, toată lumea așteaptă cu nerăbdare ziua cea mare, deja toată lumea se gândește ce rochii să își caute. Totuși, ia în calcul ce zice vulpea bătrână, că o să-ți fie bine.
Da, da, bine, am înțeles, ne putem baza doar pe 80 de persoane. Și dacă vin toți 250? Noi o să luăm o sală mai mică și n-o să încapă toți 250 acolo.
E simplu – nu invita 250. Taie de pe listă fără milă – sunt oameni care chiar au lucruri mai bune de făcut decât să-și plângă de milă că nu au fost invitați. Dacă chiar e așa important pentru ei să fie acolo, o să zică ceva și n-o să se supere că n-au fost invitați ,,în primul val”.
Ce zic eu este că în ultima vreme lumea se fofilează. Din cauze financiare, din cauză că au început să fie mai sinceri… Din cauză că s-au plictisit de nunți…e irelevant. Relevant este că tu îți faci acum, cu un an sau poate doi înainte de nuntă niște calcule foarte instabile. Fiți voi ăia care dețin controlul, hotărând să aveți un număr mic de invitați pe care chiar îi vreți acolo. Cu cât cifra este mai mare, cu atât loteria e mai în floare.
De ce nu spun asta clienților la prima întâlnire?
O spun…dar de cele mai multe ori nu are efect. In 80% dintre cazuri ei știu cu siguranță că se pot baza pe toate sutele de invitați, că nu are ce să se întâmple și nu au cum să taie din listă. La ,,să știi că n-o să vină chiar toți”, răspunsul este aproape sigur ,,ba la noi o să vină”. Mă întreabă, unii, care este algoritmul după care se calculează prezența la nuntă. Problema este că nu există niciun algoritm. El e o combinație de cât de bine evaluezi dorința oamenilor să vină la nuntă, cât de dificil este pentru invitați să ajungă acolo și o variabilă și mai și care se cheamă hazard. Sau chef.
Uneori vin. Aproape toți.
Dar, din ce în ce mai des, nu, în procente variabile, de la 20 și până la 60-70% dintre cei invitați.
O să treci prin varii dezamăgiri – tipa cu care ai petrecut niște nopți pe messenger admirând virtual rochii de mireasă o să-ți zică că ei nu sunt genul care merg la nunți. Un prieten pe care deja știai unde o să-l așezi la masă o să te anunte cu vreo două săptămâni înainte că pleacă în concediu și că nu are cum să-l mute și abia acum și-a dat seama. O să primești cu 2-3 zile înainte de nuntă tot felul de scuze puerile din seria miamâncatcățelutema – am uitat că mai aveam încă o nuntă, mă trimit ăștia de la birou în delegație, se supără pisi dacă-l las singur acasă și știi că el nu agrează nunțile, nu știam că e în aer liber și nu am haine adecvate, am mâncat ceva stricat și mi-a fost rău și am pierdut avionul etc (nu glumesc, pe asta am auzit-o chiar eu în dimineața nunții). Acum niște ani citeam ce scria prietena mea, Ioana – și deși înțelegeam pe jumătate cât e de nasol, abia acum, când am clienți care se lovesc de aceeași problemă, îmi dau seama efectiv ce înseamnă asta.
Deci fii fără milă – pentru că așa sunt toți oamenii. Cu cât stai mai ferm pe poziții în legătură cu lista ta restrânsă de invitați, cu atât vei avea mai puține dezamăgiri de suferit și mai puțin stress legat de contractele pe care le-ai încheiat contând pe un număr mare de persoane.
Știu că n-o să mă ascultați. Știu că aveți senzația că nu am de unde să vă cunosc apropiații (atât de mulți!) – dar eu îmi fac datoria. Bineînțeles, doar ca să pot apoi să vin și să vă scot ochii și să zic – V-AM ZIS EU!!! :D (glumesc, firește).
Fotografia zilei (de la o nuntă la care ar fi fost posibil să contribui, dar nu a fost să fie :) ). Nunta cu un singur invitat :P :
Credit foto: Theo Manusaride Photography
Decor – The Props Shop