Slow Wedding

August 17, 2021

Sunt multe zile de când mă gândesc la acest concept, de Slow Wedding. Cum e abordarea asta a noastră, versus alte lucruri care se întâmplă în piață. Lucrurile mi s-au clarificat și mai mult ieri, pe când terminam trainingul pe care l-am ținut pentru fetele de la Palatul Bragadiru (btw! – nota bene).

Slow Wedding-ing să-i rămână numele.

Dar ce e Slow Wedding?

E acea “tehnică” de planning în care iei pe îndelete fiecare etapă și rubricuță în parte și o pritocești până-i sună apa-n cap.

Nu se va plictisi clientul? Mă puteți întreba. Nu, clientul nu se va plictisi, pentru că la client nu ajunge tot ce intră la noi în sită, ci doar ce rămâne la suprafață (și nici aia, în anumite cazuri).

Păi bun, și atunci care e diferența? Diferența e că avem un proces clar (aleluia!) după atâția ani, avem reguli clare și facem un plan beton înainte să ne aruncăm ca berbecii în toate discuțiile posibile și ipotezele de nimeni gândite.

Adică da, dacă vrei să faci o nuntă țac-pac, să primești de-a gata totul, doar să dai cu cardul (și mai ales dacă banii “nu e o problemă”) e posibil să ți se lungească un pic urechile cu un planner ca noi, care vrea ca bugetul să fie buget, timeline-ul să fie timeline, deadlines să fie deadlines și fiecare lucru să fie făcut la vremea lui.

Cum s-a ajuns aici?

Păi s-a ajuns după prea multe nunți în care am zis “sigur, facem cum credeți voi că e mai bine”, în loc de “sfatul nostru este să faceți așa – dacă vreți neapărat facem altfel, dar vă asumați consecințele 100%”. După prea multe evenimente luate din entuziasm că hai că sună interesant și hai că sună bine și hai că o scoatem la capăt, yey, another wedding #clappinghands.

S-a întâmplat recent? Ei, aș. Nu, funcționăm așa de 3-4 ani buni. Doar că probabil trebuia să treacă o pandemie peste noi ca să înțeleg lucruri despre propriul business.

Așa se întâmplă, stimați cititori, lucrurile în ograda noastră: nu facem nimic până când nu avem o dată și un loc. Iar asta e, de regulă, muncă destul de multă în sine. Participăm de multe ori la vizionări. Prezentăm opțiunile cu pros and cons, ajutăm clienții să analizeze obiectiv ofertele (pentru că arareori sunt construite similar). Și abia după ce am făcut asta, ne permitem să construim la un orizont de așteptări.

Nu, nu ne lansăm în discuții entuziaste de uite, acolo atârnăm un candelabru și dincolo facem un tunel de flori. Vrem mai întâi să știm cum stăm cu banii.

Yeap! Exact. Cum stăm cu bugetul.

Acum că știm cam care vor fi cheltuielile cu localul și avem o dată, hai să vedem ce bani mai avem pentru restul lucrurilor.

Iar aceasta, dear readers, este o discuție lungă și complexă. Pentru că îmi doresc în acest punct să înțeleg atât care este viziunea clienților despre nunta lor, dar și care sunt prioritățile lor și disponibilitatea financiară. Fără aceste informații, tot ce se întâmplă sunt rețete pentru nervi, pentru stress și pentru așteptări nerealiste.

Se întâmplă să apară “neprevăzute” pe traseu care să strice planurile bugetare? Se întâmplă. Pentru că mirii noștri sunt acești hanseli și greteli într-o lume a nunților cu de toate, unde toate trebuie și nimic nu poate fi sărit. Unde totul e important și mai ales toată lumea își dă cu părerea. Iar instagram îți amintește zilnic că tu n-o să ai niciodată o nuntă așa de cool cum a avut x. Dar despre asta într-un articol viitor :).

Planul e viața.

Abia după ce construim împreună acest plan care va rămâne-n drive pe tot parcursul colaborării și care va fi un perpetuu work in progress, putem să ne apucăm și discutăm despre alte lucruri. Dar chiar și atunci pe molcom, pe rând, așa cum ne indică planul pe care am muncit atât de mult să-l punem la punct.

Nu, n-o să venim cu “liste cu furnizori” – n-am făcut asta niciodată, în ciuda unor legende urbane. O să venim cu propuneri targetate, potrivite și mai ales verificate (căutate de disponibilitate și preț actual). Câteodată cu doar o propunere. Dacă veți cere mai multe, o să le primiți, cu tot cu analiză comparativă – dar nu inainte de a înțelege de ce, ca să putem să rezolvăm o problemă existentă, nu doar să dăm bine la număr și “să avem din ce alege”, mai ales după atâta muncă depusă tocmai pentru a crea un filtru relevant. O să ne dăm cu părerea pe parcurs legat de ce merită și mai ales ce nu merită să faceți decât dacă are o importanță aparte pentru voi. În ciuda altei legende urbane care zice că un wedding planner te face cu capul să iei și aia și aia – well, noi facem exact pe dos. O să încercăm să facem lucrurile să fie simple, în loc să fie complicate – și cred că asta este ceva destul de rar, în realitate.

Your Wedding is a journey, not a destination

Va fi, adică, o călătorie lungă și pe care o vom face împreună, dar pe care o vrem liniștită și cu cât mai puține palpitații. Vrem să știți exact ce vă așteaptă de la bun început și care sunt lucrurile care se pot face în bugetul de care dispuneți. Ăsta e un motiv pentru care nu luăm niciodată multe nunți. Că suntem pe slow. Și pe puțin. Și pe bun. Și suntem acolo tot timpul, pentru că facem puțin și bun. Și slow. Am mai zis? Bine, mai zic. P e s l o w.

Care e abordarea pe care voi o preferați pentru nunta voastră – nu puteți ști decât voi. Dar dacă se bazează pe show-off, încordări de mușchi, intimidări, mult, enorm și alte mecanisme similare – probabil că e mai bine să căutați în continuare. Pentru noi WOW-ul stă mai mult în senzația de intimitate, de lucruri făcute cu sens, de valoare concentrată unde trebuie și bucurie pe tot parcursul nu doar nunții, ci și a procesului de planning. Shhht – noi aici suntem pe Slow Wedding ;).

SHARE THIS STORY
COMMENTS

Excelent articol despre Slow Wedding – conceptul se pare ca e si mai necesar acum, in aceasta perioada! Este evident destul de bine explicat si sunt sigura ca multi le-au luat in considerare metodele tale si abordarea ta benefica asupra evenimentului. Felicitari pentru munca depusa!

Bun de tot articolul. O sa imi permit sa imprumut pe viitor termenul tau – “slow wedding”. Eu filmez. Nu e nimic mai minunat, pentru mine atunci cand lucrez, decat o nunta pe slow. Totul e asezat si relaxat si ai timp sa fii creativ. Si este groaznic de obositor opusul lui “slow wedding” – termen pe care inca nu il stiu, dar pe care sper sa il descopar poate intr-un alt articol de-al tau! Spor!

ADD A COMMENT