Pe bune, “cum stabilim data nunții” e o întrebare foarte bună, despre care am mai scris… Dar o să mai scriu, pentru că este foarte greu să epuizezi subiectul.
Stau de vorba cu mirii anului 2014 – și văd că se perpetueaza niște clișee. Se schimbă ușor, de la an la an, dar în linii mari rămân la fel. Mă gândesc și la noi, când ne-am ales o dată – și-mi amintesc că și în capul nostru pluteau aceleași idei. Așadar, poate reușim să facem puțină curățenie.
-
Nunți fără cununii religioase
O să epuizez mai întâi și mai întâi nunțile fără cununie religioasă (da, există) sau pe cele cu cununie religioasă alta decât ortodoxă. Așadar, dragilor, scumpilor, de la inimă la inimă sfat bun vă dă baba – mergeți direct, dar DIRECT la postul ortodox. În 2014 postul ortodox vă bucură cu o lună iunie aproape numai pentru voi. Și mai aveți și jumătate de lună august în care să alegeți după placul înimii orice locantă vă doriți.
2. Nunți cu cununii ortodoxe
Lucrurile se schimbă, însă, dacă vorbim despre cununii ortodoxe. Pentru că oamenii cred că pot alege o dată și apoi pot merge să caute loc. Undeva până la sfârșitul anului de dinaintea celui al nunții. Adevărul este că sunt șanse maxime ca în perioada respectivă să fie post sau să nu găsești neam ce îți dorești, în bugetul pe care îl dorești, dacă nu te miști cu talent până pe la sfârșitul lui august al anului dinainte de eveniment.
Și atunci ce îți rămâne de făcut? Cum alegi data nunții? Nu vrei să te agiți cu atât de mult timp înainte? Atunci învață să fii puțin flexibil. Nu îți pune o dată țintă. Sunt șanse nu așa mari să găsești ce îți dorești chiar în data aceea. Nu îți alege nici măcar o lună țintă. Nu mai face pasiuni pentru anumite luni fără o justificare rațională prea coerentă. Păzește-te de dezamăgiri așa, la început de drum, și de senzația că toată lumea are ceva cu tine și că organizarea acestei nunți va fi un infern.
O să vă povestesc acum câte ceva despre aceste pasiuni nebune care se fac pentru anumite luni ale anului.
1) clar, pasiunea pentru luna IUNIE. Toată lumea își dorește să pună data nunții în iunie, fără să țină cont că, cel puțin în 2014, în luna asta este o singură sâmbătă în afara postului. Fără să țină cont că în mai s-ar putea să fie mai frumos. TREBUIE să fie iunie. Și dacă nu se poate și nu se poate…
2)… să fie SEPTEMBRIE! De ce? Pentru că în mintea omului, septembrie este cea mai apropiată lună, ca temperaturi, de iunie. Eu aș dori să vă contrazic și să vă aduc aminte ce temperaturi au fost anul acesta în septembrie și ce temperaturi au fost apoi în octombrie și chiar și acum, în noiembrie.
3) Dacă nu se poate iunie și septembrie, e musai AUGUST pentru data nunții. Pe scurt, iulie e lăsată la coadă, că este foarte cald și sunt concedii. Eu doresc să vă anunț că luna iulie este în fix mijlocul sezonului, că poate fi torid la fel de mult pe cât poate fi torid și în iunie sau august. Și că oamenii nu mai pleacă în concedii doar în iulie, ci tot timpul. De asemenea, în iulie NU ESTE NICIUN POST. Este singura lună din sezon, împreună cu octombrie (care deja e cam extrasezon), unde biserica nu ridică deloc din sprânceană.
Cât despre alte luni pe care le are anul (la fel de frumoase și cucuiete ca astea de mai sus)…
Nu vă mai amintesc acum de superstițiile din mai, vă spun doar că sâmbăta trecută (2 noiembrie) a fost o zi SUPERBĂ, mult mai bună pentru stabilit data nunții decât ORICE sâmbătă din septembrie. Că anul ăsta pe 8 iunie a plouat ca naiba (nu că asta le-ar fi stricat cheful în vreun fel), iar pe 15 a fost extrem de cald. Ca în iulie de cald. Că dacă porniți acum în căutare de dată, e mult mai bine să nu vă puneți un target. Găsiți un loc care vă place, întrebați ce date libere au (în afara postului) și alegeți una. Nu contează că este noiembrie, octombrie, mai, iulie sau ce altă lună ar fi. Dacă cuplul vostru a rezistat cât a rezistat (insert value here), chiar e irelevantă o lună în plus sau în minus.
Cei dragi – cei de care aveți nevoie în ziua aceea acolo – vor fi acolo indiferent de temperatură sau umiditate. Pe bune! Iar dezamăgiri o să aveți în egală măsură pe vreme toridă sau îngheț. Nu am auzit pe nimeni să nu vină la nuntă pentru că plouă, decât dacă își căutau o scuză. Și dacă n-ar fi fost ploaie, ar fi găsit o alta. Nu puteți avea prognoza cu un an înainte. Nu poți ști ce fel de zi o să fie, indiferent în ce lună se află.
Păziți-vă de un stress aiurea și nu mai scoateți din calcul anumite perioade bazându-vă pe experiențele climaterice ale altor ani sau pe ce credeți că știți despre oameni (obiceiuri de concediu, preferințe de sezon etc). Gândiți-vă că avem în anumiți ani zile perfect valabile pentru nuntă și în februarie, martie… Pe ele cui le lăsăm? De ce să ne aruncăm pe pradă ca niște șoimi nătăfleți pe singura dată valabilă din iunie când anul e atât de generos cu noi, iar lumina și căldura unei zile nu au niciun fel de legătură, de fapt, cu ce se întâmplă afară, ci cu oamenii care vă vor fi alături și cu mentalitatea voastră și cu felul în care alegeți să priviți ce vi se întâmplă, în general vorbind.
Îmi amintesc că am propus luna noiembrie unor cliente pentru stabilirea datei nunții, anul trecut. Și s-au uitat la mine de parca aș fi spus ceva spurcat tare. Vă invit să priviți pe fereastră, doamnelor!
Fotografia zilei (ca să vă amintesc de ce iubim cu toții toamna):
Credit foto: Photochic.