S-a încheiat sezonul 2017. Noi lecții învățate, noi oameni cunoscuți, noi experiențe atârnate pe perete. Ne pregătim pentru 2018. Asta e poate cea mai interesanta latură a experienței unui wedding planner. Te încarci, te împrietenești, te consumi, te entuziasmezi. Te bucuri, te emoționezi până la lacrimi, dar te și enervezi, îți pierzi echilibrul, îl regăsești din nou. Înveți să accepți, înveți să fii deschis, să nu judeci, înveți să asculți, dar înveți și să spui nu, să ceri respect, să renunți, să închizi. Și după un zbucium de un an întreg ca într-un montaigne rousse extrem, închizi totul într-o cutie, pui bine capacul și legi cu o fundă după care tragi aer în piept și o iei de la zero. Alți oameni, alte povești, alte personalități. Totul nou, totul fresh – pentru ei. Deloc nou pentru tine, dar totuși altă poveste. Și iar înveți – să ai răbdare, să înțelegi, să accepți, să te entuziasmezi când credeai că asta nu mai este posibil.
Dar pentru mine încheierea de sezon 2017 nu înseamnă doar un debut de sezon nou, ci și un debut de altceva. Un curs de wedding planning.
Desigur, e ceva care mă entuziasmează firesc, prin noutate, dar mai există și un alt motiv pentru care să mă bucur că facem acest curs să existe. Și anume gradul atât de mic de instruire de pe piața de wedding planning din România.
Aud des, mult, mult, mult prea des de la colaboratori sau potențiali colaboratori că nu lucrează cu wedding planneri pentru că de obicei un wp mai mult încurcă decât ajută. Aud povești care mă rușinează, deși nu am nicio vină directă. Primesc încă mailuri de la diverși prestatori de servicii care mă văd drept agent de vânzări. Am trecut prin prea multe întâlniri în care mi se pun în brațe niște mape și mi se indică target de vânzare. Înca, da, în 2017 se întâmplă asta. Pentru că trăim într-o bulă în care avem, fiecare wp care e cu adevărat ceea ce spune, undeva între 7 și 15 nunți într-un an. Asta raportat la volumul real de evenimente este infim. Și avem impresia că am răsturnat lumea și am revoluționat nunta. E drept, s-au schimbat multe. Dar nici pe departe suficient. Și dacă înțelegem că nu suntem cu adevărat relevanți decât în contextul unei piețe reale, atunci înțelegem cât este de important să participăm la crearea – și mai ales EDUCAREA – acestei piețe. Am muncit prea mult ca să lăsăm lucrurile așa cum sunt.
Așa că, dragă cititoare (sau stimate cititor, de ce nu?), dacă te gândești că ți-ar plăcea să fii wedding planner, te invit cu mult drag la cursul meu de wedding planning. Cursul are 12 săptămâni și este structurat și gândit în așa fel încât să-mi permită să îți expun povestea din toate unghiurile importante. O să am invitați care o să își expună și ei punctul de vedere, iar la sfârșitul acestui curs cu puțin curaj vei putea să practici ceea ce te-am învățat. Nu îți ascund că acest curs nu este unul despre ,,șmecherii” și scurtături. Nici unul despre îmbogățire. Nici despre bridezilla și nici despre ,,decorațiuni de nuntă”. Nu este în niciun caz un curs despre așa-zisa ,,nunta perfectă” – toate acestea sunt concepte în care eu nu cred. Este despre munca de echipă, despre principii, despre etică, despre domeniul în care materia primă este emoția cuplurilor, despre comunicare și poate, puțin, și despre maturitate. Nu este despre bucle perfecte și ordine date de sus, ci este despre prezență, participare, muncă, puțină disperare, oboseală și multe îmbrățișări fericite la final. Este despre povești, despre priorități, despre petreceri cu multă distracție, despre surprize, despre călătorii. Și este, în primul și în primul rând, despre oameni cu tot cu defecte și calități.
Vă aștept, bineînțeles, ca și când.
Fotografia zilei mi-a fost dăruită de Ioan Stoica – și e extrasă direct din economia organizării unei nunți: