Cum să organizezi o nuntă cu buget mic

November 4, 2022

Nunta cu buget mic – această spaimă a multor cupluri din România, aflați în buza deciziei de a se arunca în vâltoarea planificării.

Se poate organiza o nuntă frumoasă într-un buget mic?

Sigur că da.

E simplu? Eu zic că da, cu câteva condiții.

Dar să o luăm de la capăt și să spunem povestea cum se cuvine.

Nuntă pentru profit sau distracție de amorul artei?

În primul rând, aș vrea să facem distincție între un eveniment făcut cu intenția de a obține un profit – și unul făcut pur și simplu de drag, unde singura intenție este o petrecere de pomină în urma căreia nu rămân enorme și infinite datorii.

Dacă ne aflăm în primul scenariu, singura soluție este adoptarea unei soluții cât mai “all inclusive”, adică găsirea unui spațiu care vă oferă, la pachet, (aproape) toate serviciile de care aveți nevoie. Însă compromisul pe care îl veți face în acest scenariu este la calitate. Nu există nicăieri această soluție magică care să vă dea într-un pachet ieftin cu fundiță servicii de calitate. Veți primi servicii mediocre, dar într-un raport corect calitate-preț – care își for face treaba, vor bifa, iar profitul cel mai probabil va apărea la finalul evenimentului – ceea ce înseamnă că obiectivul va fi fost atins. Simplu.

Dacă însă suntem în al doilea scenariu, în care vrem un eveniment “meaningful”, cu servicii de calitate, care să ne placă pentru el în sine și nu doar pentru funcția lui producătoare (sau nu) de profit, atunci procesul este cu totul altul și vă recomand să vă așezați puțin și să citiți cu atenție.

Cum facem o petrecere șmecheră cu buget ne-ideal?

Spuneam la început că trebuie îndeplinite câteva condiții pentru existența acestui eveniment frumos, cu buget mic. Prima ar fi să vă concentrați pe ce aveți de făcut și pe ce puteți face – și nu pe frustrările generate de ce NU puteți face. Am întâlnit mult prea multe cupluri supărate, încrâncenate, obosite de nivelul prețurilor de pe piață. Dar credeți că ajută cu ceva atitudinea asta, la altceva decât la stres și o senzație neplăcută care transformă totul într-o experiență proastă? Vă zic eu că sigur nu. Așa că totul pleacă de la “mindset”. Nu TREBUIE să ne permitem de toate și vă promit eu că serviciile astea de eveniment nu sunt nici alimente necesare, nici facilități de bază pentru un trai confortabil. Sunt servicii de lux, opționale, împachetate sub umbrela “cea mai importantă zi din viața ta” – care le dă o importanță mai mare decât o au, în realitate. E iluzia asta că ai o singură încercare pe palierul nunții și dacă o dai în bară sau te mulțumești cu puțin, poarta se închide iar tu vei fi ratat magia vieții tale.

Și uite așa ne înrolăm cu toții la start gata să facem tot ce putem face ca să bifăm cât mai mult, cât mai “flashy”, cu cât mai de toate. Iar când realitatea ne plesnește peste ochi și vedem că de fapt nu putem să le bifăm pe toate, sau poate nici jumătate, intervine frustrarea. Totul ni se întâmplă doar nouă, suntem luați de proști, totul e absurd, totul e prea scump.

Și poate chiar e. Sau poate că nu. Discuția e lungă și necesită niște zile.

Întrebarea esențială este – poți schimba asta? Și aici e un singur răspuns: NU.

Și atunci ce poți schimba este felul în care te raportezi la informațiile care ți se prezintă.

Deci, cum facem?

Ajung încet-încet la cea de-a doua condiție de a face o nuntă frumoasă în buget mic. Stabilirea unor priorități și puterea de renunțare. Ea vine ca o consecință a primei condiții- pentru că o dată ce te liniștești și începi să vezi lucrurile limpede, poți să alcătuiești și o asemenea listă de lucruri care sunt importante pentru tine.

Dar iată câteva metode concrete de a lucra cu un buget mic:

  • investește într-un minicurs care să te învețe cum să planifici singur evenimentul (eu am un asemenea serviciu, scrie-mi dacă te interesează să îți povestesc despre el). Pleci astfel cu un avans la luptă și cu niște pași clari cu ce ai tu de făcut care promit că ajută enorm. E ca și cum ai aprinde becul în debara înainte să cauți conserva de roșii în loc de a bâjbâi pe întuneric după ea, împiedicându-te în prealabil de cartofi, varză, sacul cu mâncare de pisici și borcanele de murături de acum 3 ani. Poți suplimenta și cu servicii de coordonare de eveniment oferite de un wedding planner, dacă nu vrei să te ocupi singur de asta în ziua nunții – sau nu, dacă evenimentul este foarte mic și sunteți siguri că îl puteți privi relaxați.
  • cea mai mare cheltuială pe care o veți avea este cea cu spațiul, mâncarea și băutura – fiți realiști aici – de cele mai multe ori acel cadru feeric (verde – da, toată lumea vrea cu verde) costă mult – e departe și implică cheltuieli cu transport și eventual cazare, e dorit de toată lumea ceea ce înseamnă că va avea chirie mare etc. Fiți înțelepți și căutați ceva adaptat nevoilor voastre care să nu fie chiar ce caută tot restul lumii. Dacă nu se poate altfel, atunci acceptați că cea mai mare parte din buget se va duce acolo și va trebui să păstrați absolut tot restul la nivel frugal.
  • luați în calcul un eveniment în timpul săptămânii. Da, ai citit corect, ți se pare așa nebunesc? Poate fi o variantă de economisire excelentă tocmai pentru ca sunt atât de puțin alți oameni care acceptă o asemenea idee. Dacă nu, atunci măcar o zi de vineri ar fi ceva ce ați putea lua în calcul, dacă nu faceți o ceremonie ortodoxă tradițională, în biserică în aceeași zi (vinerea e post). Dar o puteți face în altă zi, de exemplu în duminica dinainte, având lângă voi doar familia foarte apropiată. V-ați gândit vreodată la asta? :)
  • pune în clar ce e important pentru voi. Nu ce îți spun alții că e obligatoriu, nu ce laudă alții de pe la nunta lor, nu ce vezi pe insta sau pe pinterest. Fiți sinceri cu chestiunea asta și notați clar ce e important PENTRU VOI.
  • deși nu este o regulă, îți voi da câteva exemple de asemenea decizii luate uzual: puteți ține aranjamentele florale la un minimum, dacă nu sunt high priority. O rochie simplă comandată pe asos sau în altă parte își poate face treaba de minune. Mergi la un salon pentru partea de hair + makeup (poate nu îl alegi chiar pe cel mai scump din oraș – chiar nu contează că acolo te trimite nașa, tu mergi unde te simți bine). Va trebui să păstrezi puțin buget și pentru verighete și ceremonie. Gândește-te bine dacă vrei servicii de videografie (și mai ales de care – e nevoie și de dronă?). Uneori fotografia e suficientă – dar serios că depinde ce vă doriți voi, de fapt.
  • nu trebuie să abordezi așa toate lucrurile de mai sus, sunt exemple de cum poți vedea lucrurile care sunt mai jos pe lista de priorități. Firește că unele vor fi sus, și atunci recomandarea mea e să învestești în acelea corespunzător
  • Îți recomand puternic să renunți la ideea de muzică live dacă ai buget mic, investește într-un DJ bun. Folosește invitații virtuale și taie restul papetăriei la strictul necesar (se poate chiar și fără dacă nunta e mică-mică).
  • Toate celelalte lucruri sunt opționale pentru majoritatea oamenilor, așa că judecă la rece dacă chiar vrei un candy bar, gelato bar, cheese bar, cocktailuri personalizate, animatori pentru copii, stație de gogoși și clătite, cabină foto sau video sau 360, mărturii care se învârt după soare, momente de dans, caricaturi, cvartete, colțuri de nu-mai-știu-ce. Dacă chiar ți-a rămas ceva buget, atunci fă o listă cu toate lucrurile astea ordonează-le în ordinea importanței și contractează ce încape în buget. Ca să-ți dau un exemplu – în situația dată, cu un surplus de buget, eu aș merge pe o cabină foto ca să scap de pozele de grup și cu un gin tonic de calitate (’cause I love a good drink). Dar este doar ce aș face eu – ce ai face tu și mai ales de ce este numai și numai alegerea ta.
  • și oprește-te. Oprește-te. E destul. Știu că totul în jurul tău zbiară că toată lumea face mai bine decât tine și tu ești ultimul fraier al acestui univers care nu face destul pentru “cea mai importantă zi din viața lui” și pentru invitații care fac atât de mult efort să participe (serios? :) ).
  • nu încerca să faci totul să încapă în bugetul tău. Nu există “ieftin și bun și tot”, nu există “soluții pentru toate buzunarele”. Există sânge rece, capacitatea de a înțelege ce ne permitem și ce nu, puterea de a face alegeri, de a încerca să ne cunoaștem cât mai bine – și mai ales puterea de a renunța.

În final, știi ce face diferența între o nuntă frumoasă cu buget mic și alta cu același buget mic, cu de toate, dar înecată în kitsch și perle de plastic? Refuzul de a renunța la calitate susținut de puterea de a renunța la toate acele lucruri care nu sunt de fapt atât de importante. Toate acele nimicuri pe care le-a văzut nu știu cine la o nu știu ce altă nuntă, credința că se supără invitații dacă nu primesc mărturii (jur că n-am văzut vreodată asta întâmplându-se, în schimb am văzut mii de mărturii abandonate pe la mese, indiferent că sunt semne de carte, văzuțe cu suculente sau alte chestiuni mai mult sau mai puțin elaborate), sentimentul că este obligatoriu să treci și să bifezi absolut tot ce au făcut prietenii tăi la nunțile lor. Presiunea care vine de la respectivii prieteni sau de la familie – sau uneori de la nași (culmea, se întâmplă din ce în ce mai des cu acei nași tineri, care au făcut recent nunta și care sunt deja experți și doresc să creeze o clonă cu ocazia nunții tale – dar pe cheltuiala ta).

Pot să te ajut

Nu uita să-mi dai un semn dacă vrei să îți spun mai multe despre serviciul meu pentru “curajoși” – adică acela în care vă învăț cum să faceți singuri nuntă, fără panică.

Foto cover: Ciprian Dumitrescu

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT