Mă arunc direct cu capul în zid, fără niciun avertisment, și intru direct în subiect – niciodată nu e prea devreme. Decât dacă, bineînțeles, nu știi sigur dacă vrei să te căsătorești. Altfel, însă, nu e niciodată prea devreme să faci o rezervare la restaurant. Just to make sure.
Dacă îți rezervi cel puțin un an pentru organizarea nunții, o să ai timp suficient să le faci pe toate cu pauze foarte mari de respirație și mai ales vei avea luxul de alege dintre toți fotografii disponibili, DJ-ii disponibili, wedding plannerii disponibili. E important, dacă vrei să stai să alegi pe îndelete și să judeci bine înainte de a semna contractul, să alegi din vreme locul, wedding plannerul, fotograful, videograful și persoanele responsabile cu distracția (că e dj, că e live). Pentru restul, indiferent ce înseamnă restul, o să ai la dispoziție încă 10 luni. Adică mai mult decât îi ia unui copilaș să se coacă în burta mamă-sii.
Singurul pericol (destul de mare, do mind) la strategia asta este că o să ai frecvent impresia că nu faci suficient, că ești în urmă, că bați pasul pe loc, că n-ai făcut nimic, că stai degeaba și vine nunta peste tine. Sună ciudat, dar este foarte real și frecvent. E o credință comună (și nu complet nejustificată – depinde de caz) – că nunta e ceva îngrozitor, un fel de bomba nucleară a nervilor și dacă stai cam prea ca pe roze e semn că nu faci ceva bine și o să-ți pară rău mai târziu.
Prea târziu? Depinde pentru ce fel de nuntă și depinde cât ești de pretențios. Dacă nu te interesează prea tare care e locul mai exact și dacă te poți mulțumi și cu o duminică sau o sâmbătă în post (în ideea în care ai pile la biserică și îți iei dispensă), dacă nu vrei neapărat la Spiridon, Elefterie sau Domnița Bălașa, cred ca poți considera că nu e încă prea târziu cu vreo trei luni înainte de data nunții.
Pfoaai, ce isterie tocmai am creat. Cum adică TREI LUNI?!
Să-ți explic – în luna no 1 semnezi contractul cu restaurantul (o săptămână de research, îți amintesc că nu suntem mofturoși), cu fotograful și cu dj-ul/bandul și îți faci invitațiile. Dacă nu ești pretențios și înțelegi că nu ai așa mult timp pentru asta, chiar ai timp o grămadă pentru 2-3 contracte și cumpărarea unor invitații timp de 30 de zile. E bine dacă reușești să faci și rezervare la make-up & hair. Ținând cont de faptul că am stabilit deja că nu suntem pretențioși, poți lua în calcul fără grijă salonul unde mergi de obicei. Eu i-am spus stilistei mele de pe atunci cu vreo trei luni înainte și a umflat-o râsul, în ideea în care era extrem de devreme. Dacă l-aș fi vrut pe tipul ăla de la Românii au talent care face bucle cu fierul de câlcat, legat la ochi cu folie de aluminiu, probabil că l-ar fi umflat râsul și ar fi crezut că mă refer la aceeași dată, dar la anul, și m-am emoționat doar vorbind cu el.
În luna a doua vă luați de îmbrăcat și alegeți un designer floral cu care semnați și un contract.
În luna a treia îți iei veritghetele și pantofii, te ocupi de confirmări, faci restul materialelor printate (meniuri, numere de masa) – dacă e cazul, că poate le vrei pe cele default de la restaurant. Ai timp să comanzi și lampioane, să o pui și de un candy bar dacă ai buget.
Dacă lucrezi cu un wedding planner în care ai încredere (a se citi îl lași să-și facă treaba înțelegând că nu e timp de 10 variante și 100 de întâlniri cu diverși furnizori) chiar se poate organiza fără probleme o nuntă în trei luni. E adevărat, faptul că nu ai luxul de a alege dintre toți ,,jucătorii” îți va crea inconveniente atât la nivelul bugetului cât mai ales la nivelul datei și al locului. Dar dacă ești dispus/ă să renunți la anumite lucruri în favoarea altora, mai importante, și dacă nu ai obsesii legate de ziua și caracteristicile exacte ale locației, nunta în 3 luni nu este SF. Sunt totuși mai mult de 90 de zile întregi. Gândește-te câte faci, de exemplu, la muncă, în trei luni de zile.
Timingul perfect?
Nu există. Nu există pentru că nicio nuntă nu seamănă cu alta așa cum niciun om nu seamănă cu altul.
Secretul este să te cunoști bine și să apreciezi corect ce responsabilități poți delega și pe care nu le poți lăsa nici jupuită de vie, cât de greu iei decizii în general (de exemplu eu cumpăr haine impulsiv, atât virtual cât și real. Intru, pun mâna/cursorul, place, cumpăr. Fac asta nu doar cu hainele ci cu aproape orice – bineînțeles, după buget :D. S-a aplicat și la nuntă), cât de important este pentru tine să ai nunta într-o dată sau perioadă anume.
Deci lasă cititul de articole-minune care te învață cât durează să organizezi o nuntă. Organizatul nunții tale va dura cât vei alege tu să dureze, după chipul și asemănarea ta. Deci închide acum pagina asta, ia-ți o cană cu ceva cald (chocolate never fails) și gândește-te la voi. La ce îți dorești, la ce ai de făcut. La cât de multe îți permiți, la propriu. La cât de mult îți ia să te hotărăști să-ți cumperi ceva. La faptul că este o petrecere, nu o operație de transplant de ficat. Și o să știi de cât de mult timp ai nevoie.
Fotografia zilei:
Credit foto: Lightway Photography