Very Superstitious

January 23, 2012

Play la muzica de mai sus. Așa, și acum hai să vedem, cum stați cu superstițiile? Pisica neagră, trecut pe sub scară, vineri 13, ieșit cu piciorul drept din casă, niciodată nu te întorci din drum? Ce, n-aud? Doamna de acolo din spate, mai tare vă rog! A, ziceți că nu prea credeți în d-astea.

Gluma-glumă, până nu prea mai e glumă. Adică până înainte de o nuntă. Trebuie să ții seama să nu te măriți în mai (?!), să nu porți perle, să nu ai crini, nici cale doamne-ferește. Să scrii numele cuiva pe talpa pantofului, să nu arăți rochia mirelui și să arunci buchetul (că cine îl prinde se mărita etc etc). Acum, nah, la asta cu buchetul nu prea aș râde, că eu am cam prins un buchet cu doar vreo trei luni înainte să cunosc pe cel care mi-a pus capac. Iar daca treaba cu buchetul, talpa, rochia pitită ține cumva și de un pic de amuzament, restricțiile florale și mai ales cele temporale sunt parcă gândite să strice tot cheful.

Păi cum, măi nene, să nu faci nuntă în mai? Păi mai e luna cea mai generoasă în flori, în temperaturi (cel puțin era). Totul e verde, cintezele cintezoiesc, vrabiuțele vrăbiesc, soarele strălucește și miresele sunt frumoase. Dar nu, în mai ,,nu se fac nunți”. Cel puțin mie așa mi s-a spus când mi-am anunțat intenția de a pune data nunții în mai. NU SE FAC. Fără o explicație coerentă, doar ceva legat de faptul că ți se va scutura căsnicia ca florile în luna lui mai sau că te vei MAI mărita (încă o dată, cel puțin). Oameni care în general se dau prieteni cu logica își scuipă în sân dacă te aud că vrei în mai. După o investigație foarte profundă pe google, am mai aflat un motiv, care chiar că m-a convins, și anume – în mai e născută MAMA DRACULUI. Practic, mama dracului te ia dacă pui nunta atunci. Cu toate astea, dacă întrebați un preot, el o să vă spună că luna mai e binecuvântată întru organizarea căsătoriilor, deoarece Constantin și Elena sunt ocrotitorii familiei. Ei? Ce să mai înțelegi atunci din amalgamul ăsta păgâno-creștino-ce o fi el? În post nu se poate, că nu se poate, că zice popa. Vă reamintesc că post este în iunie (?!) și august (?!), precum și în noiembrie/decembrie și înainte de Paște. În mai NU SE FAC. Așa că rămâne ce găsești, și uite așa ajungi să cauți dată de nuntă mai ceva ca apartament de închiriat.

Apoi nu carecumva să-ți placă calele sau crinii. Calele înseamnă moarte (?!) iar crinii nu mai știu ce, dar sigur nu e de bine. Vă reamintesc pe această cale că să te visezi mireasă înseamnă că mori, ceea ce mă face un soi bizar de nemuritoare, la câte vise super bizare cu mine în tot felul de rochii de mireasă am avut.

Cât despre perle, mie mi-e clar că superstiția cu perlele e lansată de o soacră invidioasă. Noră-sa trebuie să fi fost foarte frumoasă cu perle la gât, așa că i-a zis repede pe sub basma: mamă, nu purta perle, că o să plângi de numa. Pe asta la rândul ei au întrebat-o prietenele ce a făcut cu perlele și uite-așa s-a dus vorba. Era înainte de emanciparea femeilor, așadar probabil se plângea mult pe la cratiță, explicația fiind, firește, că au purtat perle la nuntă. Și uite-așa s-a ajuns în zilele noastre, în anul de grație 2012, ca femei tinere și inteligente să nu poarte perle la nuntă de frică să nu fie nefericite în noua lor viață.

La un moment-dat am auzit ceva și legat de Cașin. Da, da, cică e nefericire totală să faci nunta la Cașin. Dacă mai e și în mai, ai și cale (eventual cu crini) și porți perle, ți-ai luat rochia împreună cu soțul și ai ieșit cu stângul, mireasa-kamikaze scrie pe tine.

Recunosc, am fost la rândul meu victima superstițiilor. N-am pupat nuntă în mai și nici nu m-am putut consulta cu viitorul soț în privința rochiei (de fapt am trișat puțin, că a văzut-o în poza de prezentare de pe internet). Eu cred că el s-a folosit de superstiția asta ca să scape de corvoada însoțirii la magazinul de rochii, unde femeile și voalurile sunt totuna și totul e o fericire albă și spumoasă. Am aruncat și buchetul, dar am sărit peste numele de pe talpă și alte câteva picanterii.

Voi cum stați cu superstițiile de nuntă?

Și pentru a face-n ciudă superstițiilor, fotografia zilei conține o creație Josephine pe care aș fi ales-o dacă aș fi avut o rochie cu un corset mai simplu și n-as fi hotărât să nu port nimic la gât.

Foto de aici.

SHARE THIS STORY
COMMENTS

Prostii! Uite eu ma marit in mai si o sa am buchet de cale. Nu port bijuterii cu perle (desi asta intentionam) pentru ca mi-a strigat numele un set de bijuterii vintage din argint cu marcasite. In schimb am rochie care contine negru si multe perlute albe. Mai port si pantofi decupati – big no-no, ca cica iti fuge norocul printre degete. WTF?!
Norocul si-l face fiecare singur. Nu e ca si cum toti aia divortati s-au casatorit in mai sau alte aberatii de genul asta. O casnicie nu se tine cu superstitii ci cu afectiune si multa rabdare. Cand astea nu mai sunt, nu te mai scapa nimic.

Andreea, înseamnă că și mie îmi fuge norocul printre degete, că și eu am avut pantofi decupați :). Și să știi că și eu am o prietenă care se căsătorește în mai și o să aibă cale (hmm, tu ești, undercover? :D).

Ce m-a amuzat lista ta de superstitii:)) Total de acord cu faptul ca logodnicii se folosesc de o anumita superstitie (poate ei au inventat-o) sa evite magazinele cu rochii albe si alte “spume”. Mircea nu a vrut sa vada rochia nici dupa ce am cumparat-o, desi eu ardeam de nerabdare sa i-o arat. Cica sa fie surpriza pentru ziua nuntii (traducere: o doza de “spuma” e de ajuns in viata)

Exact asta am pățit și eu! Ceea ce mă pune pe gânduri… Ar trebui să organizăm o cercetare amănunțită a fenomenului.

ADD A COMMENT