Civilă sau…?

February 7, 2013

Aici am o părere foarte bine definită. Dacă pe alte subiecte o dau la scăldat cum că să vedem, că o fi, că o împărți, că depinde de bugete, că depinde de gusturi, că depinde de vreme, în privința cununiei civile am o recomandare fermă: măcar cu două zile înainte. Și dacă nu se poate și nu se poate, cu o zi înainte. Eu, de exemplu, am stabilit-o cu o lună înainte de nuntă, ca să pun pauză mare între ele și să mă pot concentra pe îndelete la fiecare.

Vi se pare, desigur, că nu e mare șmecherie. Te trezești pe la 9, tragi rochia de cununie civilă pe tine, te machiezi, iei buchetul la subțioară și o poșetă oarecare din dulap și la 11 cel târziu ești la primărie, gata de treabă. Se zice repede treaba cu cetățenii, vin pupăturile și ploaia de orez, pe la un 12 ești acasă. Te mai și odihnești o ora, apoi până pe la 3 ești gata îmbrăcată, schimbi câteva amabilități. Pe la 4 și ceva pleci spre biserică. Pe la 6 MAXIM se termină cu biserica, apoi aveți între 6 și 7 jumătate pentru ședința foto. Apoi petrecerea care începe la 8 și gata! Ce e așa complicat?

Păi e, că nu e așa. În primul rând că te trezești gata obosită de emoții. Dacă ești tipicară, vei vrea să ai coafura și machiaj profesional și pentru cununia civila. Ceea ce înseamnă că de la 7 ești în papuci, pe la 8 încep pregătirile, ca să poți pleca pe la 10 și ceva de acasă. La starea civilă aproape mereu sunt întârzieri, posibil vei sta în soare (dacă ai baftă și de caniculă e și mai mișto) vreo jumătate de oră. Vei ajunge acasă în jur de ora 13.00. Cum nu ești robot să sari în papuci, vei începe machiajul pe la 13.30. Machiaj care va fi gata cel mai devreme la 14.30 . Apoi coafura care va dura pana pe la 16.00 . Ce? Păi într-o oră trebuie să fiți la biserică. Să derulăm așadar, și să o luăm pe repede înainte, poate totuși ajungi pe la 12.30 acasa și fetele cu make up si hair lucrează și ele în paralel. Așa că poate ești gata pe la un trei. Bon. Hai cu îmbrăcămintea. Bineînțeles, când ți-e lumea mai dragă, pe ușă intră mama în lacrimi. Cu mătușa de mână și cu înca zece prietene din copilărie care sunt toate emoționate și vor să te vadă. Sigur, fotograful face 13-14 pe lângă tine, că n-o să prindă mare lucru din toată babilonia asta. Mai mult, dacă mai e și vreun videograf băgăcios pe lângă el, iar camera e mică, e și mai distractiv. Până la urmă reușesti să te îmbraci pe la un 16.30. O rupeți cu toții la fugă către biserică. Slujba începe cu întârziere, pentru că așa începe ea (nu vă bazați totuși pe asta, dacă ajungeți mai târziu probabil că deja intră alții în locul vostru). Pe la un 17.30 intrați în biserică. Preotul este în ziua în care s-a hotărât să țină slujba în variantă lungă, așa că pe la un 19.00 se termină slujba. Toată lumea se pupă și fugiți cu toții către restaurant. Ședința foto se anulează, nu doar că nu mai e vreme, dar oricum nu mai aveți niciun chef.
La petrecere nu poți să te gândești decât la faptul că ești trezită de la 7, ți-e somn, vrei să se termine odată, nu vrei să te mai pupi cu nimeni, credeai că nunta e mai fun de atât. Și n-am amintit ipoteza în care țineți cont de toate obiceiurile – și hai cu nașii, și hai cu hora, și hai cu turta, și hai că a venit si vecina de la doi, și nu știu cine vrea poze cu tine si fotograful ar fi trebuit să ajungă și la bărbieritul mirelui, dar n-avea cum, pentru că chiar atunci te îmbrăcai tu – că n-aveți zece ore la dispoziție să le faceți pe rând și nici buget de doi fotografi n-a fost.

Și toate se pot rezolva dacă muți the bloody cununie civilă în altă zi.

Argumentul suprem pentru care lumea vrea să facă cununia civilă în aceeași zi? Să nu mă chinuiesc de două ori. Eee, dar dacă nu v-ați chinui voi nici măcar o dată și v-ați simți bine dublu?

Cununia civilă poate fi pusă în timpul săptămânii fără probleme. Nu trebuie să fie prezente la ea toate persoanele pe care le-ați cunoscut de-a lungul vieții. Câțiva membri ai familiei si doi-trei prieteni apropiați care au reușit să fugă de la serviciu sunt mai mult decât suficienți. Dacă sunteți genul secretoso-misterios și nici nu aveți părinți prea supărăcioși puteți merge singuri, cu doi martori proaspăt cunoscuți la metrou (totuși asigurați-vă că au buletinul la ei). Seara puteți să ieșiți casual în oraș, dar nu e obligatoriu – așadar dacă e cheltuială în plus sau nu doar voi hotărâți. Dacă ați contractat un pachet fotografic care include și o ședință foto ,,de logodnă”, vă puteți folosi de ocazie ca să faceți și niste fotografii cu însemnătate. O să fie o zi foarte frumoasă, deloc obositoare, emoționantă, pe care o să v-o aduceți aminte cu plăcere, nu doar ca pe dimineața nebună cu care a început ziua nunții.

Și imaginează-ți cum poti gestiona toate lucrurile pe care le ai de făcut în ziua nunții cu un trezit normal, când îți vine să te trezești și cu relaxarea că poți face TOATE lucrurile pe îndelete.

Fotografia zilei, pentru că That’s the spirit!!!

Credit foto: Marius Bărbulescu Photography.

SHARE THIS STORY
COMMENTS

[…] Am mai scris despre cununia civila în trecut, dar, cum am mai spus cu atâtea ocazii, subiectul este inepuizabil, se ia de la zero în fiecare an și merită să vorbim despre el în mod repetat. […]

ADD A COMMENT