Moda pentru nunți în 2014

February 8, 2014

Ieri am fost la manichiură. Mă duc foarte rar și mereu îmi pare rău că nu-mi fac timp mai des pentru asta, pentru că eu nu-s niciodată în stare să pictez cum pictează fetele alea. Nu vă gândiți că îmi fac ceva complicat… Unghii scurte, tăiate drept, dar colorate. Și atât. Ei, deși sunt destul de îndemânatică cu pensulița aia, nu-mi ies niciodată unghiile ca la manichiură. Ca-n viață, tot profesioniștii știu cel mai bine…

În fine, să trecem peste asta. Ideea este că în timp ce vegheam ca un vultur telefonul mobil (mai mult de plictiseală), tipa mă întreabă – și? Ce se mai poartă în domeniul nunților?

Și chiar am vrut să-i răspund. Era o întrebare nevinovată, un mic chitchat ca fetele, la coafor. Și mi-am dat seama că nu pot, frate, să-i răspund. Aș putea să-i spun că am citit pe un site că fucsia e culoarea anului, dar de fapt am citit pe altul ca lavanda ar fi. Și dacă ar fi după mine, aș decreta că e de fapt turcoazul. Că așa am eu chef. Și cred că m-ar și crede cine ar vrea să mă creadă.

Pentru că adevărul este că la modă e, ÎNTOTDEAUNA,… ce-ți place ție!

Ce să spun – banalități de genul că Candy Bar-ul este încă în trenduri, la fel ca bujorii și David Austin? Că lavanda face încă ravagii în lumea shabby-chic? Că încă se poartă vintage, dar unii preferă modern? Că se poartă photobooth-ul? Că încep să ia amploare shop-urile de rentals cu obiecte vechi de decor? Că probabil și anul ăsta o să zboare ceva lampioane ilegale? Că da, se poartă rustic încă și o să se mai poarte și se poartă și o reîntoarcere la tradiții? Mai e oare cineva acolo, interesat măcar vag de nunți, care să nu fi observat treaba cu borcanele și cu candy barul și cu lampioanele?!

Sigur că există niște valuri mari în moda nunților, așa cum există și în designul mașinilor – dar și în mobilierul de interior. Comparați, de exemplu, rochia Prințesei Diana (,,plapuma”, așa îi spun eu) și rochia prințesei Kate. Acum ni se pare prima puțin ridicolă și a doua divină. Sunt curioasă cum o să ni se mai pară, amândouă, peste vreo 20 de ani. Da, a fost o perioadă în care dantela a fost total ieșită din trend, ca să facă acum un enorm come-back. Acum adică câțiva ani, și încă rocking.

Darius îmi povestea acum câteva zile că revine frișca. Știți? Frișca! Aia albă și spumoasă, de se pune pe torturi, de care n-ați mai văzut de ceva vreme prin torturile de nunți. Care sunt acoperite în proporție de 90% în pastă de zahăr. Ce să vezi, revine frișca! Chestie foarte interesantă, de altfel, din interiorul problemei privind.De fapt chiar e o chestiune nouă care ar trebui să vi se pară da bomb dacă v-ar interesa realmente trendurile. Dar, de fapt, o să schimbe treaba asta cu ceva faptul că în momentul ăsta vrei tort acoperit cu ganache de ciocolată? (pls, tell me u do!!!!) O să treacă vreo 3-4 ani probabil, de pionierat pe frontul ăsta, până când o să știe toată lumea că tortul cu frișcă e MUST la nuntă. Și tot atunci proabil că o să declare și varii site-uri că FRIȘCA S-A ÎNTORS!!! Deocamdată, e doar un zvon…un trend ascendent. Care nici măcar n-o să afecteze viețile celor care și-au cam luat deja deciziile bazându-se pe ce au văzut pe internet în ultimii ani și ce și se pare frumos și bun.

Privind din exterior, aceste trenduri apar încet și se mișcă la fel de încet. Au o viață suficient de lungă cât să le observi târându-se prin fața ochilor. Le veți vedea prin poze și veți hotărî să faceți și voi la fel pentru că…pur și simplu asta fac oamenii. Așa cum vedeți imagini cu pantofi cu vârf ascuțit și vi se par brusc ok, deși acum vreo 5 ani erau considerați out of fashion și chiar culmea kitschului. Cred că ați observat asta și fără să aveți un stilist personal care să vă dea verde la vârf ascuțit. Moda se vede, se simte și se știe. Altfel spus, nu ai nevoie de mine sau de altcineva să te anunțe ce culoare vrei pentru nuntă, pentru că e la modă. Dacă nu-ți place, n-o s-o alegi, PUNCT. Sigur, e posibil ca gusturile să îți fie influențate de trendurile mari și generale, de exemplu dacă vezi pe facebook sau pinterest continuu aranjamente cu craspedia e posibil să înceapă să îți placă ideea de galben la nuntă. Ca în exemplul cu pantofii cu vârf ascuțit. Dar chestia asta se întâmplă la nivel inconștient și te păcălește așa bine că nici n-o să mai ții minte că a fost o perioadă în care nu-ți plăcea galbenul.

Bun, totuși să zicem că ai nevoie de sfaturi de la un stilist ca să asortezi cum trebuie niște haine. La fel cum ai nevoie de varii servicii care să îți livreze combinații armonioase de flori sau mâncăruri. Dar nu ai nevoie să-ți SPUNĂ cineva că ai nevoie de o nuntă roz.

Să ții cont de ,,trenduri” pentru nunta ta pentru că așa ai citit într-o revistă sau pe un site? Sincer, dar foarte sincer – pierdere de vreme. Trendurile se mișcă, cum spuneam, greu, o dată la câțiva ani. N-o să afli nimic spectaculos, n-o să ai vreo revelație odată cu informația că dantela nu mai e chiar așa căutată. Dacă îți place dantela pentru că în ultimii cinci ani ai fost bombardată cu imagini cu rochii de dantelă, o să alegi dantela. Și când dantela chiar o să iasă din modă, fii SIGURĂ că o să observi. Pur și simplu o să vezi mai puține asemenea rochii. Și o să simți că e o idee învechită, pur și simplu o s-o ocolești instinctiv.

Așa că – în opinia mea – orice discuție legată de ce e ,,hot” și ce nu e ,,overrated” în acest domeniu. Este absolut vizibil și evident ce e la modă. Cât despre culori – nu e niciuna mai ,,hot” decât aia care-ți place ție. Sau alea care-ți plac ție. Sau un amestec tip ,,curcubeu”, dacă asta îți dorești.

Și dacă te simți mai bine la ideea că faci ceva care se înscrie perfect în tendințe, spune-mi ce vrei să faci și îți scriu eu un articol care o să convingă pe toată lumea că aia e calea de urmat. We will rule the world!

Sau, daca îți place așa mult ideea de trend, de ce nu ai da chiar tu tonul? Știi cum se nasc trendurile astea? Cineva are o idee nouă. Inovează un pic. Să zicem…face aranjamente florale în jenți de roți. (probabil s-a făcut deja, dar asta mi-a venit spontan). Pozele apar pe net și se răspândesc și cât ai spune ,,mov” toată lumea vrea aranjamente de genul ăla. După vreo doi-trei ani, publicațiile de profil și blogurile mai mult sau mai puțin relevante scriu, pline de emfază, că cea mai tare chestie în domeniu e janta plină cu lăcrămioare. Iar tu se cheamă că ai fost trend-setterul. N-o să știe nimeni chestia asta, dar o să știi tu. Iar dacă ideea ta totuși nu sparge gura târgului așa tare, poți măcar să te consolezi cu ideea că ai făcut ceva extravagant, ieșit din clișee. Pentru că și ăsta e un deziderat, nu-i așa?

Deci nu-ți mai pierde vremea nopțile gândindu-te că ideea de a merge pe verde e învechită sau că buchet de bujori a avut și Eba. Fă ce te taie capul, când te taie capul. Nu poți decât fie să fii la modă, fie să lansezi o modă, fie să fii original. Și oricare din aceste variante e una câștigătoare, nu există corect sau incorect. It’s YOUR freakin’ wedding! Go wild on it!

Concentrează-te pe ce e important. Concentrează-te să te bucuri. Concentrează-te pe fiecare moment frumos pe care-l ai de parcurs până la nuntă. Nu te stresa doar pentru că așa scrie în manualul de nunți. Nu găsi artificial motive de stress de genul culorii anului sau coafurii anului. Ce simți că ți se potrivește ție e întotdeauna cea mai bună alegere.

Fotografia zilei (zău că așa s-a nimerit, dar are și dantelă, și craspedia – și bujori):

Paris-Wedding-Maria-Hedengren-Photography-051

Credit foto: Maria Hedengren Photography – intrați neapărat pe link să vedeți nunta Oanei și a lui Radu!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT