Cum alegi wedding plannerul pentru nunta ta?

Trebuie să recunosc – Rareș m-a inspirat să scriu aceasta postare, nu este o idee originală. Am citit postarea lui și mi-am dat seama că am scris foarte puțin despre asta, poate prea puțin (sau poate chiar deloc, nu am răbdare să iau blogul la mână și să verific).

Primesc adeseori e-mailuri de la potenţiali clienți, cerându-mi detalii despre serviciile mele – și de fiecare dată mă întreb cum să răspund astfel încât să nu sperii un eventual client folosind un ton prea personal, dar totuși să îl fac să înțeleagă de la bun început cum sunt eu și cum ar decurge relația noastră. Și da, nu în ultimul rând – Rareș are dreptate și cu asta – un wedding planner (sau un fotograf) te alege pe tine în aceeași măsură în care tu îl alegi pe el.

Nu e niciun secret (sau e?) că am avut relații cu clienți care pur și simplu…n-au mers. Nu m-aș grăbi să dau vina pe ei sau să-mi fac o mea culpa dramatică – cât a fost în mod egal vina noastră, a tuturor, că am intrat într-o relație care dădea de la bun început semne că scârțâie – eu de dragul de a mai lua o nuntă, iar ei de dragul că le-am fost recomandată, că li s-a părut că portofoliul meu arată bine sau pentru că s-au gândit că ar fi prea complicat să mai caute pe altcineva.

Vedeți voi, toate aceste lucruri duc spre o singură concluzie – deși guvernată de principii care țin de profesionalism, relația asta dintre un wedding planner și clienții lui nu are cum să fie altfel decât una personală. Și acesta este motivul pentru care mai departe de recomandări primite de la prieteni sau poze pe care le vedeți în portofoliu, alegerea wedding plannerului este una în care trebuie să țineți cont în primul rând de instinct.

Au fost clienți care mi-au cerut referințe de la alți clienți – sau alții care le-au cerut direct lor, foștilor clienți. E de înțeles când ești obișnuit cu un mediu business în care e recomandat să urmezi anumite proceduri, dar s-ar putea să nu te ajute absolut deloc atunci când vorbim despre nuntă. De la cele peste 100 de cupluri cu care am colaborat sub o formă sau alta până acum probabil că poți obține o puzderie de opinii – sper eu că în linii foarte mari pozitive – dar despre care, dacă le-ai suprapune, nu ai crede că se referă la același om. Este atât de subiectivă colaborarea cu un wedding planner, încât tot ce vă pot recomanda este ca, după ce ați trecut prin portofoliul său și ați schimbat câteva e-mailuri informative, să programați o întâlnire. Și abia după aceea să vă trageți o concluzie.

Sunt pe piața wedding planneri care sunt orientați foarte mult către design. Alții mai pragmatici. Mie îmi place să cred că mă situez undeva în echilibru, între cele două lucruri menționate mai devreme. Majoritatea dintre noi ne lăudăm cu o abordare ,,personalizată” (asta este, de fapt, esența wedding planningului). Dar nu sunt pe piață doi wedding planneri identici cu care veți avea relații identice. Iar ceea ce vă așteaptă de acum și până la nuntă este o relație get-beget, cu tot ceea ce presupune ea – prietenie, distracție, dar și tensiune, diferențe de opinie, mici suparari. Și apoi iar zâmbete, îmbrățișări, recunoștință de ambele părți.

Mai mult decât să comparați bugete și portofolii poate ar fi mai bine să vă răspundeți la urmatoarele întrebări:

  • as putea să respect această persoană? Dar ea pe mine?
  • are această persoană un simț al umorului pe care să îl apreciez?
  • simt că în alt context aș putea fi prieten/ă cu această persoană?
  • are această persoană valori pe care să nu le discreditez, în care să cred și eu măcar parțial?
  • îmi este SIMPATICĂ această persoană? Sau mai degrabă antipatică?

Acestea sunt adevăratele întrebări care vă vor ajuta să identificați wedding plannerul potrivit. Abia după această sesiune de auto-sinceritate puteți intra în tehnicalități – și dacă omul din fața voastră este cel potrivit, cu certitudine veți ajunge la o variantă de colaborare care să fie pe placul tuturor.

Mult succes în identificarea wedding plannerului tău! Iar dacă consideri că eu aș putea fi acest wedding planner, dă-mi un semn. Și ne vedem să vedem cum stăm cu respectul reciproc :).

Fotografia zilei vine de la Rareș Ion, pentru că așa e frumos, dacă tot m-a inspirat (Also a spot the bride & groom game!):