De ce costă mai mult ,,pentru nuntă”?

May 1, 2014

Vreau să mai demolez astăzi un mit. Mă țin de multă vreme să fac asta și iată că în sfârșit mă mobilizez să o fac, taman de 1 mai când n-o să mă citească nimeni. Așa-mi place mie – în creierii nopții, când toată lumea e în vacanță sau măcar în pauza de prânz.

Trag totuși speranță că o să ajungeți să citiți la un moment-dat gândurile mele și că le veți lua în considerare măcar în glumă înainte să vă învăluiți în tragism și disperare.

De ce disperare?

Pentru că la nuntă ,,totul costă mai mult”. Astfel circulă peste tot un mit cum că pentru nuntă prețurile-s mai mari la orice. Pornind de la restaurant și terminând la coafor. Și deși am fost și eu tentată într-un punct să cred asta, am înțeles în altul că pe de o parte nu e chiar așa și pe de alta, atunci când este așa, există niște motive.

Lăsând la o parte escrocii și micii profitori pe care zic eu că ar trebui oricum să-i mirosiți – și care de obicei au chiar prețuri mici, suspect de mici – prețurile-s mai mari la nuntă pentru că consumul este mai mare. Ce consum? De timp și know how! O clientă care se căsătorește va fi mult mai ,,demanding” cu make-up artistul sau cu alt prestator de servicii decât într-o ocazie obișnuită. Am luat exemplul acesta pentru că e unul dintre cele mai celebre. Așadar – pe lângă faptul că machiajul în sine este mult mai elaborat decât unul care trebuie să reziste 2-3 ore, el consumă mai mult timp atât pentru realizare cât și pentru pregătire. Au loc niște schimburi de mailuri, niște întâlniri cu care în mod normal, pentru un machiaj obișnuit, nu ne întâlnim. De cele mai multe ori fetele au nevoie de sfaturi – și le cer – și bine fac! Dar toate astea, tot timpul și atenția pe care o primesc de la make-up artist se adaugă la nota de plată, pe lângă produsele de make-up și timpul alocat, efectiv, machiajului în ziua nunții.

Am mai auzit de asemenea că restaurantele au pentru botez preturi mai mici decât pentru nunți. Și am și crezut asta într-o vreme. După care am început să organizez botezuri și am observat următorul lucru – în primul rând botezurile-s de multe ori în afara vârfului de sezon – și atunci sigur că prețurile-s mai mici la orice, e vorba despre proporția cererii, orice elev de liceu cu câteva ore de economie la activ are o explicație pentru asta. În al doilea rând meniurile chiar sunt cu un fel sau doua mai reduse, ospătarii mai puțini, consumul de orice mai mic.

Și eu, ca orice alt prestator de servicii, cer mai puțini bani pentru organizarea unui botez decât pentru o nuntă. Sau a unei aniversări. Sau a oricărui alt tip de petrecere, fie ea și cu 100 de invitați.Nu pentru că cei care se căsătoresc sunt niște vaci bune de muls (așa cum își imaginează populația), ci pentru că nu se poate compara (de obicei!), ca efort depus, organizarea unui botez cu cea a unei nunți. Ca timp alocat, ca complexitate, ca presiune, ca pretenții. Adica resurse alocate din partea mea- ore, răbdare, stress, research șamd.

Dar de unde vine atunci sentimentul ăsta de persecuție? E foarte simplu. Din convingerea noastră, a tuturor, că serviciile de consultanță sunt gratuite. Din convingerea că odată ce contractezi pe cineva să-ți aranjeze părul e total irelevant dacă-l suni să faci o programare și apoi îi spui să îți îndrepte părul cu peria sau dacă îi trimiti 30 de mailuri cu exemple de coafuri de pe covorul roșu la care aștepți bineînțeles și răspuns (prompt, sigur, ca să poți lua o decizie repede) și ai apoi dorința să se deplaseze la tine acasă pentru respectivul serviciu. În final el face același lucru – stă cu mâna-n părul tău vreo oră, nu? Și-atunci omul, persecutat, concluzionează amar în barbă – de ce costă de 3-4 ori mai mult ,,pentru nuntă”? Explicația e simplă – pentru că suntem luați de fraieri.

Și uite-așa mai bifăm un motiv de supărare și stress pe viața asta și pe țara asta și pe toți ăștia care vor să ne stoarcă de bani.

Poezia este aceeași și este deja un refren – nunta este, în general, un eveniment scump, care înglobează multe emoții, așteptări și dorințe. E un cronofag feroce, e o oală sub presiune și un consumator de resurse de tot genul gigantic. Costă mult și trebuie să știți asta înainte de a vă apuca de ea. Serviciile caracteristice costă în general mai mult decât cele ,,obișnuite” din fix acest motiv. Dacă vreți să plătiți mai puțin, comportați-vă voi ca și cum n-ar fi vorba de o nuntă, ci de un eveniment oarecare, cu relaxare, detașare și fără alte intervenții și s-ar putea să faceți economii! Cu cât aveți mai puține așteptări de la alții, și tratați înțelegerea ca pe una oarecare, cu atât și ei își vor micșora pretențiile. Este un raport direct proporțional.

Acum sper că nu v-am speriat de tot și nu v-am stricat vacanța de 1 mai. Sunt sigură că mititeii cu muștar au exact același gust. Posibil să fie un pic mai scumpi acum, de 1 mai, dar o să trecem noi și peste asta.

Cheers!

Fotografia zilei:

1512213_635334436528383_1005104493_o

Credit foto: Bogdan Săndulescu Photography

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT