Câte puțin despre fotografia de nuntă

January 28, 2012

Pentru mine subiectul ,,fotografie de nuntă” a fost extrem de important la vremea lui. Atât de important că am vrut să aleg pe cineva care să poate să facă niște fotografii care să nu arate ca toate pozele mele din vacanțe, făcute de mine sau de alți prieteni cu camere semiprofesionale. Aș vrea să adaug că lucrez într-un domeniu care-mi permite să cunosc o mulțime de oameni pasionați de fotografie (nu vorbesc despre fotografii profesioniști), altfel spus, mă învârt în cercuri de ,,artiști”, aș fi putut găsi la orice oră un amic care să-mi facă niște fotografii ok. Dar eu voiam mai mult de atat, voiam ceva deosebit.

Cum știți deja, că doar am bătut atâta toba, eu am ales-o pe Maria Hedengren. Sigur, Maria nu e singurul fotograf de gen, v-aș putea da mai multe nume (gen Theo Manusaride, Vlad Gherman, Ostafi – îmi vin primii în minte fără un motiv anume). Ei au oferte care se învârt în jurul sumei de 1000 de euro pentru un pachet minim/mediu (care nu cuprinde întotdeauna, de exemplu, albumul – pe care îl puteți comanda ulterior, sau îl puteți face singuri).  Suma asta nu e bătută în cuie, fiecare are sistemul propriu de tarifare și de pachete (pe ore, pe componente etc), am enunțat-o doar ca să vă faceți o idee care e media. Dacă intrați pe diverse site-uri de fotografi o să vedeți că unii dintre ei au prețuri la vedere,  alții au prețuri personalizate pe care le enunță doar în urma unei întâlniri/discuții. Exista și pachete mai mari/module care conțin ședințe foto After the Wedding, fotografii înrămate cu invitații gata în timpul recepției, slide show, thank you card și multe alte chestiuni. Sigur, media asta de 1000 de euro nu este o suma mică, mai ales pentru România. Când am spus unor prieteni (foarte curioși să afle) cât costă fotograful pentru nunta mea, am văzut niște ochi dați peste cap și semne de leșin. Mă rog, fiecare face ce îl taie capul și alege cum crede că-i mai potrivit pentru el.

Am încercat să explic de multe ori, multor oameni, de ce mie suma asta mi se pare justificată (mai ales în condițiile în care nu angajezi fotograf de nuntă în fiecare zi), dar cumva am eșuat în explicații. În parte și pentru că există cutuma ,,am eu un amic care”, pe de altă parte și pentru că nivelul de trai/salarii din țara asta e atât de jos încât 1000 de euro, sigur, sună înspăimântător.

Azi am citit un articol pe feeder care face trimitere la postul unui fotograf de nuntă din state. Acolo, o să vedeți, suma cu pricina se învârte pe la 3000 de dolari. Explicațiile lui au mult de-a face cu sistemul american, însă dacă faceți în minte transformările, ele se aplică inclusiv situației din România. Vă invit să-l citiți și să vă gândiți puțin. La câte nunți are un fotograf pe an, la ce cheltuieli legate de echipamente are, la ce taxe plătește și la ce înseamnă munca lui pe de-a-ntregul.

Sigur, sunt de acord că există soluții pentru orice buget. Am văzut o nuntă cu miri care au hotărât să dea cadou fiecărui invitat un aparat foto de unică folosință, iar pozele adunate să fie albumul lor de nuntă. E o soluție atât economică, cât și foarte amuzantă, și dacă relația voastră cu ideea de nuntă e mai degrabă una relaxată, e o soluție originală și potrivită. Nici ideea cu prietenul pasionat nu e rea deloc, dar trebuie sa fie o idee care vi se potrivește (iar prietenul ar fi bine să fie foarte pasionat). Tot ce încerc să fac, cu acest articol, e să ofer un răspuns celor care se întreabă de ce un fotograf profesionist, dedicat, de nuntă costă cât costă.

Și în tonul subiectului, fotografia zilei este:

Este una dintre fotografiile de la o nuntă cât se poate de românească, făcută la țară, pe care, atunci când le-am văzut, m-au convins că am făcut alegerea corectă.

Credit foto: Maria Hedengren Photography. 

PS: un mic secret. Dacă aveți răbdare multă, multă de tot și un ochi bun pentru fotografia de calitate, încercați să găsiți un fotograf bun care e foarte, foarte la început.  Vă asigur că e o muncă titanică. Dar – dacă reușești, vei obține sigur prețuri mai mici decât media. Bașca, o să vă mândriți peste niște ani cu fotografii de colecție ale marelui fotograf X. Bineînțeles, asta dacă chiar stați bine cu intuiția :D.

P.P.S: Alt mic secret este că dacă îi scrieți Mariei e posibil să aflați că prețurile ei sunt altele pentru România decât cele afișate pe site (pentru cine a deschis mai târziu televizoarele, Maria Hedengren este un fotograf român care  locuiește în Finlanda). De altfel, ea nu vine aici decât pentru cel puțin trei nunți, dar veți afla toate chestiile astea doar daca îi scrieți :).

 

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT