Inventăm roata?

May 16, 2012

Nu. Roata s-a inventat demult și n-avem ce să facem în sensul ăsta. Putem încerca să facem o roată cu multe spițe, roată care să scoată flăcări, roată roz, roată din cauciuc ecologic. Dar roata în sine este gata inventată și nimic din lume nu va schimba asta.

Tot ce ne rămâne de făcut e să fim cât mai…creativi, mi se suflă în cască.

Dar ce înseamnă să fim creativi? Înseamnă că o dată la vreo zece ani (hai, șapte dacă suntem foarte tari) scoatem câte o idee complet originală, de care nu a auzit nimeni niciodată. Dacă suntem cu adevărat norocoși, nici nu s-a mai gândit nimeni la ea până acum sau chiar în același timp cu noi.

Și atunci, dacă tot nu avem idei noi, cum adică suntem creativi? Păi uite cum merge. Vizionăm cât mai multe lucruri, ne încărcăm mintea cu informații, idei, imagini și apoi, când vine vremea, le utilizăm în combinații noi sau în situații originale, CARE NI SE POTRIVESC. O minte predispusă la combinații neprevăzute este în general numită minte creativă. Ca să vă dau un exemplu, algoritmul printului publicitar este clișeu 1 + clișeu 2 (se amendează reciproc) = idee originală.

Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că nu e nicio rușine să partajezi informațiile altora, să arăți fotografiile altora sau să admiri idei pe care poate le vei prelua în activitatea ta. Doar că-i frumos, în general, când faci asta în goana ta prin marea asta de informații mai mult sau mai puțin colorate care este internetul, să dai credit celor care îl merită. Poate că pentru rezultatele lor meritul se împarte la alte surse de inspirație pe care ei le-au avut atunci când au făcut ce au făcut, însă până una alta nu păcălești pe nimeni daca pui poze și informații fără sursă în încercarea de a părea cu un pas înaintea altora, într-un fel de strădanie ciudată de a părea cel mai creativ dintre creativi. (btw, cred că ești conștient că treaba cu nunta unică nu mai păcălește pe nimeni, nu? :P)

Acesta este motivul pentru care, pe Facebook, atunci când văd ceva frumos dau share, și nu save as + upload. Poate că asta-mi scade ratingul creativ, dar sunt convinsă că dacă ești cinstit până la capăt lucrurile nu au cum să meargă altfel decât bine. Serios.

Fotografia zilei (ca să destresăm puțin atmosfera :P):

 

Credit foto: Lightway Photography. 

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT