Despre originalitate

February 14, 2012

O discuție de azi mi-a adus în fața ochelarilor un subiect despre care-i musai să vorbim.

Originalitatea. 

E la mare preț să fii original. Ideea că invitații se vor uita la aranjamentele florale sau la locul ales pentru eveniment și se vor gândi – hei, cum de nu m-am gândit și eu la asta – pare a fi foarte atrăgătoare pentru aproape toată lumea. Și totuși ce are asta de-a face cu o nuntă? Nunta nu e o competiție. Nu e o cursă la finalul căreia câștigi vreun premiu. Premiul l-ai câștigat deja – faptul că ai găsit o persoană cu care să vrei să stai o viață e cam cel mai tare premiu la care puteai spera. Nu mai rămâne decât să dați o petrecere de pomină ca să sărbătoriți premiul. Originală, clasică, restrânsă, s-o știe toată țara, voi știți cel mai bine ce vreți.

Revenind la originalitate, e adevărat că există oameni originali prin definiție. Nu se știe cum, le iese mereu. Știu să spună lucrurile altfel, știu să ia tricoul pe ei în așa chip că ai impresia că e pentru prima oară când cineva poartă un tricou. E stilul lor să fie originali/nonconformiști și atunci probabil că tendința asta se va transfera automat și asupra evenimentelor din viața lor, așa cum se transferă asupra stilului vestimentar sau comportamental. Și asta e foarte ok.

Doar că asta nu înseamnă că e ceva greșit în a alege lucruri pe care le cunoști deja și știi că-ți plac, sau că e ceva greșit în a fi tradiționalist sau conformist. Original nu se mulează pe personal. Nu militez pentru niște nunți altfel doar de dragul de a ieși în evidență și de a câștiga vreo recunoaștere de vreun tip în vreun top imaginar al vreunei reviste de stil. Nu contează decât să faci niște alegeri care să te facă să te simți bine, indiferent ce ar putea însemna asta. Nu trebuie să-ți storci creierii și să găsești nu știu ce cadouri pentru invitați nemaivăzute și neimaginate. Pe bune că nu-i deloc important. Dacă chiar vrei să le dăruiești ceva, gândește-te ce ți-ar plăcea să le dăruiești și ce le-ar face plăcere să primească. Nu trebuie să fie totul perfect, trebuie să fie totul ca tine. Serios, vesel, conformist, sobru, riguros, exuberant, amuzant, extravagant, u name it. Oameni perfecți nu există și tocmai de aia nu prea există nici evenimente perfecte.

Există doar oameni și poveștile lor.

Fotografia zilei (o poveste spusă dintr-un detaliu și o stradă):

 

Credit foto: Cristian Ana Photography. 

 

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT