Suntem diferiți

April 2, 2012
 

Ipoteza

 D

De la adevărul ăsta banal pleacă multe dintre campaniile publicitare ale momentului. Campanii referitoare, în general, la o ofertă variată de produse sau servicii, potrivite, chipurile, oricui. Dar mai departe de un truism publicitar, adevărul rămâne. Chiar suntem diferiți. Că e o idee plictisitoare sau nu, este una adevărată. Și totuși, cu toate aceste campanii publicitare, lucrurile care ni se vând și pe care le alegem sunt…uniforme (este un cerc vicios – oferta se formează în funcție de cerere, nu își asumă nimeni riscul unei tentative de diferențiere/educație care poate duce la faliment, decât în cazul în care are drept target oameni cu mulți bani care în general vor cu tot dinadinsul să iasă în evidență – și aici e o mare diferență de miză, cea dintre natural și forțat). Iar tendința de a nu ieși din uniformă se accentuează cu atât mai mult cu cât este vorba de decizii și momente importante în viață. Mecanismul infernal este determinat de nimic altceva decât… frica de judecată. Odată ce ieși din zona (atât de îngustă!) în care toată lumea, indiferent de gusturi și personalitate, se simte perfect confortabil, riști să fii judecat de unul sau de altul (de obicei persoane neimportante, pentru că cele importante sunt selectate pe baza asemănărilor și a gusturilor comune). Și uite-așa ajungem să alegem între o rochie A, una prințesă și una sirenă, cu variațiile lejer și scurt (considerate destul de… wow, atipice).

Eu cred că ar este exact pe dos. Cred că dacă ești într-un anumit fel, ar trebui să-ți expui și mai ales EXPLOATEZI particularitatea, cu atât mai mult cu cât te afli într-un moment important din viață. Asta nu se poate face decât dacă ești sincer cu tine și dacă îți asumi riscul de a nu fi pe gustul tuturor.

Există lucruri considerate extravagante pe nedrept. Alegerile personale, tot ce încalcă uniforma, sunt scandaloase fără un motiv real.

 

Un exemplu

 

Iată o rochie de mireasă ce ar putea fi considerată extravagantă:

 

Aș vrea să vă contrazic. Nu este o rochie EXTRAVAGANTĂ, este o rochie personală, potrivită unei femei care o găsește pe placul ei și care nu se teme să se exprime vestimentar chiar și în ziua nunții (sau MAI ALES în ziua nunții).

Iată ce înseamnă rochie extravagantă:

Spre diferență de prima, persoana care îmbracă această rochie este una care dorește să șocheze, să dea pe spate, să epateze. Este, cu siguranță, o persoană extravagantă. A bit over the top.

Observația se aplică la orice. Este extravagant să nu îmbraci scaunul (frumos!) la o nuntă cu huse alunecoase, kitchoase și incomode? Te asigur că nu. Extravagant ar fi, poate, să nu pui deloc scaune. Poate nici mese. Extravagant este să faci petrecerea în întregime în piscină, de exemplu.

 

Concluzia?

 

Nu vă mai temeți, nu mai fugiți de alegeri personale. E atât de important să fii așa cum simți că trebuie să fii încât temerile de genul celor expuse mai sus (judecată, bârfă) devin mici, mici, mititele și vă puteți chiar imagina cum le striviți cu vârful pantofului. Iar după nuntă chiar n-are nicio importanță cine n-a gustat gazpacho că n-a înțeles ce e și cine n-a vrut să danseze brașoveanca că e prea cool  pentru asta.

Nu te mai teme să fii așa cum ești tu. Te asigur că e cale extrem de lungă de la niște alegeri foarte personale și până la șoc și groază, panică în tunel, rude la spital, apoplexie în serie. Iar rata aprecierilor va fi infinit mai mare decât cea a bârfelor, pentru îndrăzneala de a tăia niște tipare rigide și incomode.

 

Fotografia zilei (de la un eveniment foarte…personal :) ).

 

Credit foto: Cromatica Photography

SHARE THIS STORY
COMMENTS

pustiul de sub masa imi aduce aminte de mine (in tineretile mele), la nunta fratelui meu. great memories !

si rochiile de mireasa scurte ies din discutii atunci cand o mireasa e in prag sa se casatoreasca.miresele noastre sunt prea putin indraznete sa poarte rochii de genul acesta…

Așa e, Mirela, și chiar am mai scris despre asta. Ce încerc să spun este că diferit nu înseamna chiar așa…diferit. Suntem diferiți între noi, suntem o combinație de x luate câte y, iar șansele ca doi indivizi să fie exact la fel sunt minuscule. Cu toate astea nunțile sunt niște copii la indigo, niște puneri în scenă după cataloage existente. Pe mine mă doare chestia asta. E vorba despre un eveniment eminamente personal, așa cum e o zi de naștere, să spunem, dar la scară mult mai mare. (zilele de naștere, cumva, reușesc să fie mai personale, din păcate).
Eu știu o mulțime de persoane care ar face lucrurile puțin altfel dacă ar fi să se căsătorească din nou. Și prin altfel nu vreau să spun că ar purta rochie roșie și ar face ceremonia într-un elicopter, ci că ar pune, poate, alt tip de muzică și ar fi, poate, mai puțin preocupate de bifatul de pe o listă și făcutul listei proprii. Habar n-am. Mici lucruri care-i fac pe ei să se simtă bine. Există atât de multă frică legată de ce se face și ce nu se face încât e aproape înfricoșător ce poate să însemne o nuntă în capul unor oameni. Ce corvoadă, ce moment prost în care trebuie să facă pe plac unor alți oameni. Cât stress – și nu că nu iese ziua perfectă – ci că cineva îi va judeca – fie familia, fie prietenii. Și aici intervine fraza aia pe care am scris-o eu în text, și anume SĂ FII SINCER CU TINE. Să te uiți în oglindă și să spui – măi, da, eu ASTA vreau. ASTA mă face pe mine happy as a bird with a french fry.
Problema mea cu tiparul – punctuală și atacată în acest articol – este că știu foarte puțină lume care intră în tiparul ăsta de drag. Dacă o fac de drag, sure thing, go on! :) Dar în momentul în care am pornit proiectul ăsta, cel mai important gând al meu a fost că fiecare merită nunta pe care o vrea cu adevărat, nu aia pe care e forțat să o aibă. De unul sau de altul. Și văd o grămadddăăă de oameni forțați să facă diverse lucruri. Aud foarte des (!!!) – ei, dacă ar fi după mine… Știu oameni care au scaune superbe în locantă (asta ca să explic și exemplul cu husele, precum și obsesia mea legată de ele) și care se TEM să nu le îmbrace, pentru că așa se obișnuiește. Aproape toată lumea urăște husele de scaune și totuși toată lumea le utilizează, din inerție, indiferent dacă ar avea sau nu posibilitatea de a arăta niște mobilier frumos.
Revenind la diferit/personal – eu nu cred că astea sunt sinonime cu unic, original, inovativ, nemaivăzut. Tocmai asta e problema. Nu vorbim despre inovații aici, ci despre lucruri care vorbesc despre tine, nu despre un manechin dintr-o vitrină de rochii de mireasă de pe Lipscani. Nu TREBUIE nimic:). Visezi de 10 ani la rochia aia prințesă dintr-un anumit magazin? Du-te și ia-o! Acum! Dar dacă ai avut mereu oroare de rochiile clasice de mireasă, de ce ar trebui să fii forțată să porți una? Atenție, nu spun că e ceva în neregulă cu rochiile clasice de mireasă – am purtat una și o iubesc ca pe ochii din cap. Doar că știu îngrijorător de puțini oameni care sunt în ziua nunții așa cum sunt ei în general, sau așa cum ar vrea să fie în ziua asta.
Eu nici măcar nu cred că există un război, sau o linie de demarcație între personal și tradițional. Nu le văd ca pe două extreme a ceva.
(și iată cum scriu eu un articol în articol. Irosesc marfa, zău așa, cred că prea puțini citesc comentariile :D).

Intr-adevar, lucrul cel mai relevant la “sfarsitul zilei” este sa ne dam puterea de a alege ce e bine pentru noi. Si ca sa facem acest lucru, trebui sa ne cunoastem pe noi insine. Proces complicat dar o lectie buna pentru viata in general, nuntile fiind si ele o reflectie a felului cum ne traim viata/ cum gandim/ cum (avem curajul sa) functionam.
(Altfel, neaparat trebuie sa ochesti toate punctele din comentariul tau si intr-un articol – nu-i bai ca repeti:)

foarte bine punctat Andrada. Ultima fraza – despre calea extrem de lunga – e demna de ceaslov:). As vrea doar o idee sa mai adaug. Si anume faptul ca miresele nu trebuie sa pice nici in extrema cealalta si sa se simta ca si cum musai sa fie mai diferite/ personale. In alte cuvinte sa nu se puna presiune nici pentru a iesi din tipar. Daca tiparul iti convine si te reprezinta in acel moment – cool. Oricum sintem in continua schimbare si ce ne place acum poate sa ne reprezinte mai putin in viitor. Important e sa putem alege si sa topaim in voie pe acest continuum intre traditie – diferit

trebuie sa fi o mireasa foarte curajoasa si nonconformista pentru a purta o rochie de mireasa ca aceea”coada de paun”…in schimb, imi place foarte mult rochia stil printesa din dreapta ei!o saptamana excelenta iti doresc!

Exact asta spuneam și eu. Că rochia ,,păun” este, într-adevăr, prea mult și trebuie să ai o structură foarte excentrică ca să porți așa ceva. Dar cea din fotografia dinainte nu e (iar comparația cred ca e grăitoare). Deși dacă o arăți cuiva de pe meleagurile noastre care e pe punct de măritiș o exclude doar pentru că nu-i complet albă (sau culoare deschisă, aproape de albă).

ADD A COMMENT