Na, că la asta nu vă așteptați. A căzut staileru-n cap, vă gândiți, și începe să ne servească articole a la revista Felicia sau AcasaTV.
Numai că nu e chiar așa. Pentru că întrebarea nu se referă la ce credeți voi că se referă, ci se referă la … FOTOGRAF!
Așa cum spuneam mai demult, în plan mioritic, cei care sunt acolo unde trebuie să fie în domeniul organizării de evenimente private, singurii care sunt acolo, din punctul meu de vedere, sunt fotografii. Există mai multe explicații pentru acest fenomen, dar treaba e sigură. Fotografii au luat-o cu mult înaintea designului floral, designului vestimentar pentru nunți, a cateringului specializat, ce să mai zic de muzică… Acesta este, în mod clar, un lucru bun și sunt optimistă că the rest will follow, de aceea purtăm acum această discuție :). Problema intervine, însă, atunci când încerci să îl alegi pe cel care îți va fotografia nunta.
Cum faci să alegi din atâția fotografi talentați pe cel care e cel mai potrivit pentru tine?
O rețetă universală nu am, însă vă pot da o idee care s-ar putea să vă scoată din ceață. Un fel de ghid al micului păgân în ale fotografiei, care n-are alte criterii decât îmi place sau nu îmi place.
Mai întâi și mai întâi, analizați cât mai multe portofolii de fotografi de eveniment (ați putea începe investigațiile de aici, de exemplu). Nu va fi ușor, veți consuma câteva nopți pe net, frunzărind fotografii de nuntă garantat. Faceți o listă cu cei care vă plac cel mai mult. Contactați-i ca să cereți o cotație (dacă această informație nu se regăsește pe site-ul lor) și întrebați-i dacă sunt disponibili în acea zi. Lista se va micșora apoi simțitor fie datorită bugetului, fie din cauza indisponibilității fotografului, fie pur și simplu din cauza senzației pe care email-ul de răspuns v-o imprimă. Poate credeți că nu e important, dar instinctul primului email dă greș foarte rar.
Cu lista scurtă în față, parcurgeți din nou portofoliile. Și acum faceți acest mic exercițiu profan – încercați să vă imaginați pe voi ca eroi principali în fotografiile respective. Cum vă simțiți? E o poziție confortabilă? Dezirabilă? Dorită? Sau nu vă puteți, efectiv, imagina în rolurile respective? Exercițiul acesta este foarte util, din simplul motiv că există imagini și stiluri fotografice care v-ar putea plăcea enorm cu alți ,,subiecți”, care însă…nu vi se potrivewsc.
După asta o să știți, pur și simplu.
Bineînțeles, nimic din toate astea nu se aplică dacă pățiți ca mine. Adică dacă vă îndrăgostiți la prima vedere de un portofoliu, moment în care simțiți, pur și simplu, că acolo se termină căutările.
Desigur, puteți angaja un wedding planner care să facă toate căutările astea în locul vostru, să ceară cotațiile (sau să le știe dinainte să i le solicitați, un wedding planner adevărat știe starea reală a pieței) și atunci alegerea va fi mult, mult mai ușoară și mai confortabilă.
Fotografia zilei (un cuplu de fotografi într-o ședință Before the wedding, fotografiat de un …alt cuplu de fotografi :) ) :
Credit foto: Be Light Photography