Despre drepturile de autor și Party Day

November 27, 2013

Sunt sigură că cineva interesat va citi în scurtă vreme acest articol.

Vreau să vă povestesc câte ceva despre drepturile de autor.

De ce? Pentru că prietenii de la Party Day, firma care fură tot ce prinde pe net în materie de fotografie de portofoliu, s-a supărat pe unul dintre fotografi că a avut nesimțirea să considere că are drepturi pe o fotografie, fără ca MĂCAR să o înregistreze undeva.

Așadar, conform logicii dumnealor, dacă nu-ți înregistrezi creația undeva, sănătate. Nu e a ta. E a cui strigă primul. Prin urmare, dacă din inconștiență o pui pe net, e ca și cum o faci cadou, iar primul care își aruncă un watermark pe ea și-o poate revendica liniștit. Nici a lui nu e, legal, dar după ce i-a spoit meduza pe centru, ce o să-i mai faci?!

Stimabililor, am noutăți. Operele create de tine nu TREBUIE înregistrate. Iar în materie de internet nici măcar NU MAI ESTE NEVOIE să menționezi undeva că îți rezervi drepturile asupra creațiilor tale.

Ca să înțelegeți, pe limbă de muritor, luați de citiți de pe wikipedia, mama tuturor celor care nu pricep altfel informația: ,,După Convenția de la Berna nu mai este necesară indicarea faptului că o operă este protejată de drepturile de autor atât timp cât „proprietatea intelectuală a unei opere literare, artistice sau științifice corespunde autorului pentru simplul fapt că el a creat-o” și „sunt considerate obiecte ale proprietății intelectuale toate creațiile originale literare, artistice și științifice exprimate prin orice mediu și pe orice suport, tangibile sau intangibile, cunoscute acum sau care se vor inventa în viitor”.
În lumea digitală se aplică aceleași legi ale proprietății intelectuale și drepturilor de autor ca și pentru toate celelalte creații originale.
În martie 2002 a intrat în vigoare Tratatul OMPI pentru Dreptul de Autor (WCT) și în mai Tratatul OMPI pentru Interpretare și Fonograme (WPPT).
Ambele „Tratate ale Internetului” (cum sunt cunoscute) au fost realizate în 1996 de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale. Astfel este actualizată și completată Convenția de la Berna și se introduc elementele societății digitale. Într-o perioadă de 6 ani (1996 – 2002), se realizează ratificarea acestor noi tratate de 30 de țări, minimul cerut de Organizația Națiunilor Unite, pentru punerea sa în aplicare.”

În România, în prezent, drepturile de autor sunt protejate de legea numărul 8/1996. Pe care vă invit să o parcurgeți aici . Urmăriți, vă rog, și lista cu lucrurile care fac obiectul drepturilor de autor. Vedeți pe acolo pe undeva scrierile și FOTOGRAFIILE? E… Keep reading.

Operele care fac obiectul DREPTURILOR de autor nu sunt mărci sau însemne, sau logo-uri, sau INVENȚII, ca să fie ÎNREGISTRATE undeva la vreo autoritate. Dacă le-ai creat, ai drepturi asupra lor. Drepturi pe care le poți CESIONA sau transmite moștenitorilor. Eu zic să vă edificați în continuare, poate veți înțelege de ce vă bate un proces la ușă, pe ce motive și cum se vor argumenta acuzațiile.

Vă mai las să vă delectați cu un print screen. Azi am ales-o pe Mirela Bena și nunta din grădină a Dianei și a lui Matei.

Cum a furat Party Day fotografii pe care nu are drepturi de autor
Cum a furat Party Day fotografii pe care nu are drepturi de autor
SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT