Ia să vă fac eu un dizain repede, dați singur zoom

May 24, 2013

Băi nene, eu observ ceva ce mă neliniștește. De fapt, scurt pe doi, în acest moment mă neliniștește mai mult că mâine am debutul de sezon iar eu o frec pe blog cu subiecte mici, dar nah, oameni suntem, slăbiciuni avem.

Băi nene, deci eu văd cum cresc designerii în copaci și aș vrea să știu unde se găsesc copaci din ăștia, să îmi plantez și eu vreo doi în fata blocului aici, și după aia să culeg dizainării, să îi țin în beci în lanțuri și să-mi facă dizainuri. În principiu de eveniment, ca să fac și eu un ban, altfel însă mă mulțumesc și cu două-trei rochii și un dizain de interior pentru casă.

Pentru că altfel eu nu pot să-mi explic cum peste noapte toată lumea a devenit designer de eveniment. Toată lumea e Preston Bailey! Ca și cum, dacă evenimentul ca termen e ceva abstract, mai abstract decat niște pereți sau o bucată de textil, designul pentru el e la fel de abstract, de fapt nu știe nimeni ce e și atunci de fapt oricine se poate hotărî în maxim cinci minute să devină designer de eveniment. Pentru că de ce nu? Pentru că … pitong! (am un tic cu vorba asta în ultima vreme, sper că știți la ce mă refer).

Locațiile ceva mai pretențioase care până ieri ofereau event planneri la pachet (vorba vine event planneri, că planifică totul, dar…în incintă) mai nou oferă event DESIGNERI la pachet. Adică ce naiba, orice bodegă din Militari oferă event planner, noi trebuie să avem un event planner ceva mai șmecher, să înțeleagă lumea că e mai mult decât un planner, este un planner de fițe, este un…DESIGNER DE-A BINELEA! Ca să înțelegeți de ce zic vorba vine – pentru că eu consider persoanele de la locație care ajută cu organizarea (și unii sunt foarte dedicați, nu mă înțelegeți greșit) pur si simplu segmentul de customer care al locației, interfața dintre locația care ofera varii servicii pe lângă cele de catering și client.

Bun, să ne revenim. Ce este acela un Event Designer? Un event designer este o persoană care are capacitatea de a crea design-ul întregii petreceri, pe componente. El face design floral, dar și design de interior/exterior (în funcție de locație). Ia o locație goală și o transformă după un concept dat/ales cu forme, culori și intervenții (instalații de exemplu) care schimbă lucrurile. Practic reinventează un spațiu, nu doar îl DECOREAZĂ, ocupându-se de toate detaliile – planificarea spațiului (nu, nu diagrama aia cu mesele aia e altceva – sunt niste buline aruncate într-un dreptunghi care nu țin seama de proporții sau forme) cu măsurători precise, balansul cromatic, aranjamente florale care să spună o anumită poveste într-un anumit spațiu. Ce nu prea face nici măcar event designerul sunt detaliile din spate. Dedesubtul. Pe care de obicei îl croșetează un consultant, așa cum sunt eu. Cum să fac să găsesc un fotograf în buget și care să fie pe aceeași lungime de undă cu mirii, ba să mai fie și disponibil, ce DJ ar fi bun în contextul dat (spațiu, oameni, cerințe, gen de band), unde găsesc un event designer d-ăsta, ce locație ar fi potrivită pentru clienți, avand în vedere care-s banii și visele, lucruri din astea mai mărunțele, dar care formează temelia evenimentului pentru care apoi se va crea un design – SAU NU.

Zic SAU NU pentru că serviciile unui event designer (cum la noi sunt prea puțini, atât de puțini încât degetele de la o mână sunt multe pentru a-i enumera) nu sunt deloc ieftine. Nu pentru că ar fi o fiță, ci pentru că e o muncă mare și multă. Sigur, rezultatul face toți banii (părerea mea) – și eu l-am testat la mine la nunta – dar nu e o prioritate pentru mulți dintre noi și ăsta de asemenea ar trebui să fie un lucru de înțeles pentru toată lumea.

Cu toate astea, cum spuneam, ieșiți la cules de event designeri, că mai nou îi găsiți și pe la locații, dând cu măturica în bătătură.

Ia să mă duc și eu să mai torn un dizain, mare lucru ce-o fi asta! Și cum nu știu de ce altceva să mă apuc, cred că ar fi bine să fac un dizain pentru bagajul meu de Horezu. Sunt wedding consultant, ce mama mă-sii, doar n-o să mă plimb pe stradă cu un bagaj fără dizain, așa…

V-am salutat din mers și grijă mare la cât de ușor vă lăsați impresionați de titulaturile unora sau altora.

Fotografia zilei, vă las cu niște design de tricouri:

11700_643011619047895_1591185095_n

Credit foto: Theo Manusaride Photography.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT