Și nunțile sunt evenimente unde puneți uneori vieți în pericol

November 2, 2015

Articolul de astăzi o să fie mai scurt. În primul rând am să-mi cer iertare clienților mei – o să mai dureze ceva până când am să reușesc să-mi reiau activitatea curentă. E prea mare discrepanța dintre ce se întâmplă în jurul meu și lucrurile la care-ar trebui să mă gândesc ca să le răspund la mailuri. Nu este vina lor pentru ce s-a întâmplat (deși eu zic că este vina noastră, a tuturor), sunt pur și simplu doar un fraier de om și mi-e tare greu să-mi comut mintea. Și nici nu cred că ar trebui să mi-o comut, așa cum cred că nici ei nu ar trebui să și-o comute.

Ni se spune mereu că trebuie să trecem peste. Peste orice. Să fim profesioniști. Show must go on.

Nu sunt de acord.

Nu trebuie să mai trecem peste. De aceea suntem vinovați. Pentru că trecem peste. Ne vedem de ale noastre, strângem din dinți, uităm să fim emotivi. Ne rușinăm că plângem și că simțim. Ne dăm tari. Ne facem treaba în continuare. Treabă care de prea puține ori este una esențială pentru cineva sau pentru un anumit moment. Nu luăm pauze pe care trebuie să le luăm ca să respectăm, ca să medităm, ca să învățăm, ca să ne pară rău. Ca să tăcem.

Eu nu sunt tare. Mie îmi pare rău și vreau să mă gândesc la multe. Azi, cel puțin.

Ar trebui să ne gândim mult mai bine la multe lucruri.

Și trec la al doilea rând. În al doilea rând, voi toți cei care vă organizați nunta în 2016 (sau 17, sau 18 sau…) gândiți-vă la următoarele lucruri și pur și simplu nu le mai faceți:

nu mai utilizați artificii în spații închise! Țin minte ca azi cum am alergat ca o descreierată să țin copiii departe de niște vulcani care urmau să ,,erupă” lângă ringul de dans într-un rând, când părinții nu se gândeau la asta (parțial nu știau ce urma să se întâmple, parțial erau probabil convinși că nu se poate întâmpla nimic rău).

Țin minte și zecile de cazuri când s-au pus artificii pe tort, artificii care au ars în încăperi cu drapaje sintetice, în apropierea prea multor rochii din materiale inflamabile.

Recunosc, nu m-am gândit niciodată că sunt atât de periculoase. Nu știu de ce nu m-am gândit. Trebuia să mă gândesc. Mă voi gândi de acum înainte.

Dacă pur și simplu nu concepeți lipsa artificiilor, discutați cu organizatorii/ locația să țineți momentul AFARĂ și țineți oamenii cât mai departe de respectivele artificii, indiferent de ce gen sunt și cât de inofensive par.

– nu mai lansați lampioane zburătoare! Pentru lampioane zburătoare ar trebui obținut aviz, știați asta?! Și totuși nimeni nu o face. NIMENI! E o activitate imposibil de detectat dacă nu are consecințe nefaste – așa că nu se mai obosește nimeni să obțină autorizație (da, este complicat, într-adevăr – pentru că TREBUIE să fie complicat!). În afară de asta, este explicit interzisă lansarea de lampioane zburătoare ÎN ORAȘE, LÂNGĂ AEROPORTURI (aici intră mogoșoaia, snagov, buftea, băneasa and co), LA MUNTE, LÂNGĂ AUTOSTRĂZI sau drumuri foarte circulate, LÂNGĂ PĂDURI. Practic sunt foarte puține locuri unde E PERMISĂ lansarea acestor lampioane și unde ar trebui ORICUM obținut aviz.

De astăzi voi fi extrem de fermă cu acest gen de idei. Le resping de deja 2-3 ani, dar cred că nu am fost suficient de fermă, e cazul să fiu. Au fost momente în care am decis să nu le lansăm (vânt, vreme nefavorabilă, apropiere de aeroport) și clienții m-au ascultat, au fost momente în care clienții au trecut peste părerea mea și eu n-am fost suficient de vocală.

De mâine acest aspect va figura în contractul meu.

Și voi șterge din portofoliul meu fiecare fotografie în care sunt ilustrate momente cu lampioane zburătoare. Asta pentru că pot da idei altora.

– aveți grijă cu lumânările! De obicei sunt cele mai ținute sub observație, dar insuficient. E incredibil cât de puțină responsabilitate este pe frontul utilizării focului la evenimente.

– interziceți fumatul în sălile în care vă organizați evenimentul. Spre diferență de evenimentele publice, la evenimentele private depinde de voi, clienți și plătitori, să declarați spațiul unul în care se fumează sau unul în care nu se fumează (în afara cazului în care nu se poate fuma oricum, din decizia locației – RESPECTAȚI-O ÎN ACEST CAZ).

– interesați-vă cum stă locația cu siguranța. Pe lângă cât e de frumoasă și cât de bună e mâncarea, uitați-vă cum stă cu evacuarea, cu extinctoarele. Întrebați care este planul în caz de accident. Din fericire, de cele mai multe ori spațiile în care se organizează evenimente de gen stau mult mai bine la capitolul căi de evacuare, dar niciodată nu mai trebuie ignorat acest aspect. Grijă mare la locațiile ,,decorate” cu multe materiale inflamabile, cu o singură cale de acces și fără ferestre care se pot sparge în caz de necesitate.

– nu lăsați pe nimeni să conducă băut. Nu vă suiți în nicio mașină cu un șofer băut, indiferent ce mireasă se fură, sau ce mireasă se returnează. S-a bătut mult moneda pe acest subiect, dar merită menționat încă o dată.

Acestea fiind spuse, vă doresc să vă gândiți mai mult înainte de a lua decizii ,,distractive”.

Și vă doresc, în general, să fiți mai responsabili în primul rând voi, și abia apoi să așteptați această responsabilitate de la cei din jur.

Nu așteptați să vă interzică cineva să faceți ceva anume. Pur și simplu NU MAI FACEȚI.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT