Pentru că observ în discuțiile mele cu mirii diverse teme care se repetă – și se repetă – și se repetă – și se repetă…mă gândesc că ar fi util să le scriu aici ca să le găsești și tu, și tu – și tu – și să știi care este adevărul înainte să mai pierzi câteva nopți de somn pe subiectul ăsta.
1. Serviciile ,,pentru nuntă” sunt mai scumpe decât cele obișnuite în mod artificial.
OARECUM FALS. De ce oarecum? Pentru că sunt mai scumpe decât serviciile oferite cu alte prilejuri pentru că NU SUNT ca cele oferite cu alte prilejuri. Pentru că o mireasa/un mire va necesita întotdeauna mai multă atenție, consultanță, disponibilitate în weekend, eventual deplasare la domiciliu, muncă peste program și așa mai departe. Așadar – da, în principiu munca mai multă și mai grea, în weekend, este mai scumpă decât cea mai puțină și mai ușoară, în timpul săptămânii. Știi tu, ca-n viață :).
2. Dacă fac cununia civilă în aceeași zi cu nunta e totul mult mai simplu.
FALS. Dacă este vorba despre bani – da, scapi un pic mai ieftin. Fotograful și videograful nu te vor taxa extra – și dacă ai stiliști destoinici, nu este infernal de cald și nu ești nici așa pretențioasă, poți merge pe același make-up + aceeași coafură.
Dar chinul și alergătura prin care vei trece într-o singură zi, halul de oboseală prin care veți trece până să ajungeți efectiv la petrecere, faptul că la 9, după primul dans, veți vrea să mergeți la somn direct – asta nu prea merită nicio economie.
Nu mai spun că probabil toata ziua va fi un haos. Nu veți avea timp de ședință foto. Nu veți avea timp de nimic. Hidratare? Mâncare? Stat pe canapea? Uitați de chestiile astea.
3. Dacă pun vaze înalte cu flori pe mese invitații de pe laturile opuse ale meselor nu vor putea discuta între ei.
FALS. Să ne înțelegem, invitații aflați de o față și alta a mesei nu vor putea discuta, într-adevar, între ei, dar nu din cauza vazei din centru, ci din cauză că între ei este o distanță de cel puțin doi metri, iar muzica este tare. În general, ca orice om civilizat, nu urli peste masă dacă ai ceva de discutat cu persoana de acolo, ci te ridici, faci trei pași și te așezi lângă ea.
Altfel spus, dacă nu-ți plac aranjamentele pe înălțime, nu opta pentru ele. Dar nu te împiedica în acest motiv, este un motiv fals.
PS – ține cont și în ce fel de sală ai nunta. Dacă este una cu tavan foarte înalt sau un cort golaș, poate vei vrea să te răzgândești în legătură cu aranjamentele pe înălțime.
4. Dacă scot tortul mai devreme de 4 o să se ducă toată lumea acasă și ce o să ne facem?
FALS. Dacă scoți tortul mai devreme de 4 o să plece acasă oamenii care-și doresc să plece acasă și pe care îi ții acolo cu forța. Dacă tu mai ești în stare și-ți dorești să mai rămâi să petreci cu prietenii tăi până la 8 de dimineața nu vă oprește nimeni (poate o limită de ore din contractul cu localul).
5. Un fotograf care nu oferă și servicii video nu merită atenția mea.
FALS De cele mai multe ori, fotografii care oferă servicii de calitate nu au și un videograf afiliat, se limitează doar la ceea ce știu să facă mai bine, fără să depindă de un alt furnizor – și viceversa. Asta nu înseamnă că nu sunt profesioniștii care oferă ambele servicii – dar nu lua asta drept reper de calitate sau de ,,convenabilitate”.
6. Nu vreau video pentru că nu se uită nimeni niciodată la filmul de nuntă.
FALS. Lucrul ăsta era valabil acum 5-6 ani, când filmarea unei nunți se preda pe cd-uri (multe) cu ore și ore de filmare. Mirii îl vedeau doar o dată, cu întreaga familie. Se lăsa și cu ațipeli. Se derula la fazele de la biserică…
Acum se predau montaje foarte bine lucrate și scurte, de cate o oră, două, trei… În plus, clipurile care sunt foarte ușor de share-uit în social media sunt super vedete și arată foarte, foarte bine…
Industria videografiei crește foarte mult și îți recomand să nu tai videografia de pe listă. Dacă bugetul nu-ți permite – sau dacă chiar nu-ți dorești amintiri ,,mișcătoare” e total în regulă, dar pune-te la curent cu nivelul la care s-a ajuns înainte să iei o decizie în acest sens.
7. Pentru staff există meniuri speciale.
FALS. De fapt, adevărat și trist. Există de multe ori în oferta locațiilor meniuri speciale (de ce, stimați colaboratori, de ce?). Uită de ele, te rog frumos.
Alege să nu-ți tratezi echipa ca pe cetățeni de mâna a doua – sau poartă o discuție directă cu ei dacă ți se pare că este o zonă unde chiar ai putea face economie. Gândește-te doar că pentru foarte mulți dintre ei este o zi foarte lungă de muncă, în care n-au timp să mănânce în altă parte. Fă măcar distincție între cei care vin de acasă, la 8 seara, odihniți și mâncați – și cei care sunt cu tine de dimineață sau de la prânz.
Revin totuși la prima mea recomandare – adaugă numărul membrilor echipei la numărul total de invitați si ia decizia asupra ta. E ultimul loc la care ai vrea să faci economie după ce ai plătit atât de mult pentru servicii de calitate.
8. Ca să iasă bine, e obligatoriu să cânte un band live TOATĂ NOAPTEA
FALS. Ca să iasă bine, trebuie ca invitații să vină cu drag, nu pentru că se simt obligați. Și trebuie ca tu să ți-i cunoști cât de cât, astfel încât să te poți adresa unei majorități. Niciodată un band prost nu va fi mai bun decât un DJ bun, dar va fi probabil mai scump.
Nu există niciun band care să cânte bine 10 ore continuu.
3-4 seturi live sunt ARHISUFICIENTE. Mai mult este obositor.
DJ-ul nu este o ,,umplutură”. DJ-ul este o instituție necesară și care poate face minuni atât la o nuntă cu band live cât și la una fără band live.
Nu te mai raporta la nunta ta ca la o nuntă. Raportează-te la ea ca la o petrecere și trateaz-o ca atare.
Nu te mai raporta la invitați ca la soldați care vor veni și vor face ceea ce este așteptat să facă. Ci ca la oameni dragi care nu vor mai trece prin ,,încă o nuntă”, ci vor participa la o petrecere care le va plăcea. Mult. Atât de mult încât vor povesti peste tot cum nu au mai fost ținuți cu forța până la 4, cum nu le-a mai țipat o solistă ultra obosită și obositoare în cap până la 5. Cum muzica a fost de super bun gust. Cum videograful n-a mai fost un cameraman cu adidași albi care le-a băgat un bec în ochi exasperant până la disperare.
Fotografia zilei este de la una dintre cele mai petreceri-nunți pe care am organizat-o până acum. Unde am avut DOAR un DJ. Și este realizată de Marian Cristea.
Punctul 4 … de obicei orice nunta e cam gata in jur de ora 2. Pana la 4 mai atarna lumea, cu foarte mare nerabdare sa plece acasa, doar pt acel tort.
Un obicei destul de prost as putea spune .. se poate prezenta la inceputul serii sau cum se face prin unele zone la ora 12. Apoi sa ramana cine doreste.
As mai putea adauga ca prea multa hora / populara strica o nunta… e acelasi cerc interminabil care oboseste pe toata lumea si nu`ti mai danseaza nimeni pe alte genuri … totul devine monoton din punct de vedere foto / video.