Nu, nu am avut plăcerea să organizez un eveniment la Castelul Kalnoky, deocamdată.
Dar am fost invitată să-l vizitez – și nu cred că trebuie să ratez ocazia și să vă povestesc cum stau lucrurile pe acolo.
Castelul Kalnoky este în județul Covasna, la 35-40 de minute de condus de Brașov. Drumul până acolo este EXCELENT, asfalt fără pată printre dealuri molcome. Ca-n Toscana, dar fără vița de vie :). Satul Micloșoara este locul unde trebuie să ajungeți dacă vreți să vizitați Castelul Kalnoky sau – de ce nu – să vă organizați acolo nunta. Noi am plecat din București într-o joi, în jur de ora 11.30 și am ajuns la destinație la ora 14.30. Probabil că-n weekend se face mai mult, trăiască traficul de Valea Prahovei.
Satul este liniștit, curat – și nu e deloc complicat să te deplasezi între ,,hotspots” – adică casele unde te poți caza (Count Kalnoky’s Guesthouses), Stone Pub (adică una dintre cele mai vechi locuințe din sat, transformată în loc de întâlnire, unde puteți găsi și un mic magazin de suveniruri locale și Castelul Kalnoky propriu-zis.
Aș vrea să încep să vă povestesc cum a fost camera, ce am mâncat, cum era sala de mese și mai ales șemineul, cum a fost vinul, cum au fost poveștile și compania. Dar am să mă limitez la a vă povesti care sunt motivele pentru care ar trebui să luați în calcul Castelul Kalnoky pentru organizarea nunții voastre sau pentru alt eveniment pe care-l organizați, de familie sau nu.
- Intrarea pe domeniu se face prin niște porți impresionante, metalice, prin doua șiruri de copaci enormi. Nu departe, pe o colină puteți vedea deja castelul. Noi suntem totuși în octombrie și era o zi pe care n-aș descrie-o chiar…însorită :).
- Castelul nu este un castel propriu-zis, așa cum poate vi-l interpretati clișeistic, cu turnuri si creneluri. Este, de fapt, o fostă reședință nobiliară de vânătoare, care și-a schimbat stilul și forma de la secol la secol, în funcție de preferințele și imaginația celor care l-au locuit. Așa cum sigur vă imaginați, a cunoscut o avansată degradare în perioada comunistă și este proaspat restaurat și reamenajat după schițele și documentele recuperate.
- Interiorul, cel puțin etajul superior, este în totalitate muzeu. Adică nu, nu poate fi folosit pentru evenimente, decât în măsura în care discutăm despre conferințe sau evenimente culturale.
- În subsol însă (impropriu spus, datorită construcției pe colină în ,,subsolul” respectiv, în una dintre laturi, există chiar și…câteva ferestre) este un spațiu foarte primitor pentru evenimente. Capacitatea aș zice că se referă la un maximum de 100 de persoane, dar dacă totuși vreți și ceva loc de dans, un ideal ar fi 50-70.
- Genul de eveniment care se poate ține în interior este unul intim, restrans, fără prea multă pompă și fast, dar deosebit și memorabil cu siguranță. Tot în sala respectivă este o veche fântână, acoperită, care poate fi folosită cu succes ca suport pentru orice fel de bufet (candy bar sau alt tip). Iată o imagine cu o parte a acestu interior.
- Și aici vine vestea cu adevărat bună – evenimentul poate avea loc în aer liber. În viitor, echipa de acolo se gândește să investească într-un cort – și în orice caz, logistica poate fi adusă și de client.
- Spațiul din interior beneficiază de o anexă unde se poate instala echipa de catering. Pentru că, de altfel, așa ar funcționa evenimentele, pe bază de catering.
- Pentru cazare, în sat sunt disponibile undeva între 20-maximum 30 de locuri de cazare în Guesthouses. În castel propriu-zis nu te poți caza, cum vă spuneam, este muzeu. Pentru restul invitaților va trebui organizat transfer, cel mai probabil de la Brașov, aș zice eu.
- Cazarea în sat arată așa:
- Noi ne-am simțit excelent și chiar cred că pentru evenimente intime, pentru oameni care-și asumă în clar dorințele și au prioritățile în ordine, Castelul Kalnoky e un spațiu unde o nuntă de pomină ar putea prinde contur.
Mai vreau să spun, musai, în final, că aceasta nu este o postare comandată. Nu am avut niciodată pe acest blog așa ceva și nici n-o să încep de astăzi să scriu aici contra cost. Dar am simțit nevoia să răsplătesc cumva ospitalitatea, bunăvoința și până la urmă chiar dedicarea unor oameni care restaurează în loc să demoleze, care spun povești în loc să bată cuie în …cutia turismului românesc. Și pentru că, în spiritul celor scrise pe același blog acum vreo săptămână, cred că aici veți putea scrie chiar voi povești cu mult sens. Nu doar formă.
Bineînțeles, nu ezitați să mă contactați dacă aveți nevoie de ajutor cu nunta voastră organizată la Castelul Kalnoky! :P
P.S. – da, am avut plăcerea să-l cunosc și pe Contele Kalnoky :).
Foarte faina locatia Andrada, iar noiembrie ar fi cu siguranta luna ideala pentru a oraganiza o nunta aici, peisajul este superb.